Matica umirovljenika: Smanjiti naknadu za ZAMP

U sklopu zaštite autorskih muzičkih prava naplaćuje se čak i izvođenje narodne glazbe (ilustracija, P. SOFTIĆ/arhiva GI)
U sklopu zaštite autorskih muzičkih prava naplaćuje se čak i izvođenje narodne glazbe (ilustracija, P. SOFTIĆ/arhiva GI)

Matica umirovljenika Hrvatske podržala je danas inicijativu o smanjenju i redifiniranju naknade koja se plaća za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) kao parafiskalnog nameta, zbog kojeg, kako ističu, i umirovljeničke udruge imaju problema prilikom nastupa njihovih zborova ili muzičkih sastava na zajedničkim priredbama i druženjima.

- Došli smo u apsurdnu situaciju po kojoj se više ništa ne smije pjevati i svirati a da se ne traži odobrenje i ne plati ZAMP-u, jer se to tumači kao kršenje zakona i neovlašteno korištenje glazbe, čime se otvara mogućnost pokretanja prekršajnog ili čak kaznenog postupka protiv "prekršitelja", kao i pokretanje sporova radi naplate dugovanja, piše u priopćenju.

U sklopu zaštite autorskih muzičkih prava naplaćuje se čak i izvođenje narodne glazbe za koju se, naglašavaju, ne može kazati da je autorsko djelo za čije korištenje treba nekome platiti.

Matica umirovljenika nije protiv zaštite autorskih prava, posebno kada se koriste u komercijalne svrhe, ali se zalaže da se to zakonski preciznije definira te da se umirovljeničke udruge oslobode plaćanja ZAMP-a po istim kriterijima po kojima su oslobođeni i neki drugi, piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter