Matica umirovljenika: I dalje nemamo bolnicu i domove


Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Matice umirovljenika Istarske županije, koja je održana danas u Domu hrvatskih branitelja, upozoreno je da je prijedlog njihova rada za 2013. godinu u suštini prijepis prošlogodišnjih programa jer gotovo da i nije bilo pomaka u rješavanju problema koji tište starije osobe, i ne samo njih.

- Unatoč najavi nova se županijska bolnica u Puli još uvijek nije počela graditi. Uz to je i dalje gorući problem nedostatak domova za umirovljenike u županiji koja ima oko 50.000 starijih osoba. U Europskoj uniji udio umirovljenika u domovima kreće se od tri do sedam posto, u Hrvatskoj je to jedva tri, a u Istri ispod prosjeka EU-a.

Imamo dvije kategorije umirovljenika oni koji dom plaćaju oko 2.400 kuna i oni koji su prisiljeni tražiti smještaj u domovima koji nisu u sustavu sufinanciranja države i koji koštaju od 5.000 do 7.000 kuna, kazao je predsjednik županijske Matice umirovljenika Bruno Stermotić.

Stoga ključnim smatraju nadogradnju ili izgradnju novih domova u Umagu, Raši, Rovinju, Pazinu, Labinu i Puli, a domove u Poreču i Buzetu koji su izgrađeni sredstvima lokalne uprave potrebno je umrežiti u sistem sufinanciranja države.

Također inzistiraju na povećanju broja dnevnih centara i programa pomoći u kući za starije osobe, a od Županije traže da sačini analizu potreba za izgradnju socijalne kuhinje.

Iako su u Matici svjesni da je gospodarska situacija teška pa bi u tom kontekstu trebali biti zadovoljni obećanjem Vlade da se mirovine neće dirati, ipak se nadaju da će biti više pomaka u realizaciji projekata koji su nužni za umirovljenike. Da bi se to realiziralo smatraju važnim da se sredstva za socijalne potrebe starijih osoba decentraliziraju s državnog na lokalni nivo.

- Napravljeni su neki pomaci te je nova Vlada osnovala Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, a na našu inicijativu napisana je Deklaracija o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba koju tražimo da usvoji Sabor.

Međutim, umirovljenici su s pravom nezadovoljni svojim socijalnim i ekonomskim položajem jer za većinu je mirovina dovedena na nivo socijalne pomoći, a istovremeno su nam cijene kao u Europi, što je apsurd! Zadnji smo u EU-u po prosječnoj mirovini u odnosu na visinu plaće, što je sramota, napominje Stermotić.

Dodao je i to da je Matica u Istri vrlo aktivna u organiziranju sportskih igara i druženja te da će to nastaviti i dalje činiti kao i poticati lokalne uprave da i dalje izdvajaju sredstava za preventivne zdravstvene preglede za osobe treće životne dobi.

Na skupštini je prisustvovala županijska pročelnica nadležnog odjela Sonja Grozić-Živolić te njena zamjenica Davorka Maras-Tkačuk, a prisutne je u ime gradonačelnika Pule pozdravio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. (M. JERIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter