Matica hrvatska otkazala dvoranu za nacionalisticki skup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna nacionalisticka konferencija najavljena za 13. travnja u Zagrebu nece biti održana u prostorijama Matice hrvatske jer je ta nacionalna kulturna ustanova nakon niza negativnih reakcija, ukljucujuci i Vladinu, otkazala gostoprimstvo organizatoru konferencije Hrvatskoj cistoj stranici prava (HCSP).

Nakon što je objavljena vijest da ce u Zagrebu 13. travnja u Matici hrvatskoj biti organizirana medunarodna nacionalisticka konferencija i dan kasnije u povodu godišnjice presude hrvatskim generalima u Haagu mimohod Zagrebom pod nazivom "Za generale" na društvenim mrežama i u medijima uslijedile su brojne reakcije protiv tog skupa i njegova održavanja u prostorijama Matice hrvatske.

Vlada je na Twitteru napisala da sa sigurnošcu može reci da nikakva manifestacija takvog karaktera nece biti financirana od strane Vlade, ali da se sve još provjerava pa moli za strpljenje. Navela je takoder da Ministarstvo kulture provjerava odluke financiranja i da je zgroženo informacijama iz medija.

Kasno popodne HCSP je izvijestio da im je Matica hrvatska otkazala dvoranu koju je zakupila za 13. travnja.  Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidic potvrdio je da se razgovaralo s predstavnicima HCSP-a o iznajmljivanju prostora ali je naglasio da Matica ne iznajmljuje prostor za politicke skupove. "Posve je sigurno da tog skupa u Matici nece biti", rekao je Zidic za zagrebacki Radio 101.

Matica hrvatska potom se našla na meti HCSP-a koji ju je prozvao da "nicim ne zaslužuje svoje casno ime pa je žurno u strahu od partijske kritike otkazala dvoranu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter