Matica hrvatska jedna je od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najstarija kulturna ustanova u Hrvata od koje je puno toga krenulo, od koje su nastale mnoge danas također najstarije ustanove, poput Akademije, Društva hrvatskih književnika i mnogih drugih koje bilježe više od stoljeća svog postojanja, Matica hrvatska ove godine slavi 175 godina osnutka i djelovanja. Važan je to događaj jer se dovoljno samo podsjetiti da je te 1842. svijet brojao nešto malo preko milijardu stanovnika a Hrvata je tek oko dva milijuna, od kojih je tek deset posto pismenih. Nakon nedavne centralne svečanosti u Zagrebu, obljetnicu za cijelu Istru će se proslaviti u rovinjskom ogranku Matice, u četvrtak 30. studenog. O tome, a i o aktivnostima i planovima razgovaramo s novim predsjednikom Matice hrvatske Rovinj Goranom Zgrabljićem.

- U ovom događaju vidite ne samo podsjetnik na veliku obljetnicu već i na ponovni uzlet svog ogranka.

- Rovinjski ogranak Matice hrvatske organizira 30. studenoga svečanu akademiju za ogranke iz Istre. Ogranci Matice hrvatske u Istri, osim u Rovinju, djeluju i u Puli, Pazinu, Umagu, Labinu, Bujama, Fažani i Lanišću. Svečanost će se održati u rovinjskom Multimedijalnom centru, s početkom u 18 sati. Mislim da nikada nije dosta naglašavati da je još, počevši od potrebe za tiskanjem knjiga na hrvatskom jeziku, do promicanje kulture kao potrebe društva, Matica hrvatska bila i ostala jedna od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova u Hrvata, ali i da je bila zabranjena - uz sve sisteme i ideologije koje su je u tom vremenu pratile i kroz koje je prolazila - jedino u doba komunizma '70-ih godina.

- Za očekivati je onda i dolazak najvažnijih čelnika Matice, od onih koji je danas vode, ali i onih koji su je proteklih desetljeća obilježili, a među njima su i neki naši istaknuti Istrani?

- Naravno, prije svega sadašnji predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović koji će govoriti o 175 godina djelovanja MH. Također i bivši predsjednik Matice, akademik Josip Bratulić za kojega je suvišno naglašavati odakle je i tko je, a govorit će o Matici hrvatskoj i njenoj povijesnoj ulozi u Istri. Bit će tu još uvaženih matičara i kolega iz raznih područja umjetnosti i znanosti. Sam umjetnički program se sastoji od skladbi koje izvodi pjevački zbor Muzičke akademije iz Pule, a stihove Mate Balote, koji također ima itekakve veze s Maticom, uglazbio je Bruno Krajcar te će ih i izvoditi.

- Dobro bi bilo da podsjetite čitatelje na samu povijest Matice u Rovinju.

- S ovih naših prostora imamo i člana utemeljitelja Matice hrvatske (Ilirske) u Zagrebu, 1842.g., u osobi Petra Studenca, dugogodišnjeg župnika iz Kanfanara. U Rovinju je davne 1912., dakle prije 105 godina, osnovano povjerenstvo Matice hrvatske koje je okupljalo dvanaest članova. Predsjednik je bio Bogdan Mogorović, pristav na kotarskom sudu u Rovinju. Ogranak Matice je javno djelovao i od 1969. do 1972. kada je zabranjen.

Godine 1991. obnovljen je ogranak Matice hrvatske u Rovinju. Obnoviteljska skupština Ogranka u Rovinju održana je u hotelu Park. Obnoviteljskoj skupštini nazočili su članovi vodstva Ogranka iz 1972.g., Paškval Šverko, Gaetano Čehić i Branimir Crljenko. Uz Ogranak Matice hrvatske djeluje i Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić", koji su od tada, pojedinačno i zajednički, nositelji mnogih kulturnih aktivnosti u Rovinju. Suizdavanje časopisa Rovinjski obzori, suorganiziranje susreta hrvatskih pisaca iz dijaspore, literarna sekcija, niz predavanja značajnih imena iz hrvatskog kulturnog i javnog života samo su neke od brojnih aktivnosti.

- Uz Maticu su se vezala i mnoga istaknuta i danas aktivna imena kulturnog i javnog života.

- Da, angažirao se veliki broj istaknutih ljudi iz Rovinja, te područja Kanfanara i Žminja, kao pokojni Jukić, Iva i Josip Mogorović, Boris Biletić, Martin Radetić, Anica i Stjepan Lukavečki, Jozo Brstilo, Mario Sošić, Rino Zujić, Krešimir Brajnović, Josip Kovačević, Denis Sošić, samo su neki od članova koji su dali veliki doprinos brojnim aktivnostima.

Godine 2002. Matica hrvatska Rovinj i HKD "Franjo Glavinić" pokrenuli su veliku donatorsku akciju radi prikupljanja sredstava za obnovu prostorija iznad Gradske knjižnice, u kojima obavljaju svoje aktivnosti od 1991. Uz pomoć brojnih malih donatora, Grada Rovinja, središnjice Matice hrvatske iz Zagreba, a naročito Adris grupe, odnosno tadašnje Tvornice duhana Rovinj, taj prostor se temeljito renovirao. (Mate ĆURIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter