Matić: U Vukovaru nisam ni očekivao 2 Kolone sjećanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu odluke Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga neće organizirati zasebnu Kolonu sjećanja, ministar branitelja Predrag Matić danas je izjavio da nije ni očekivao dvije kolone, uvjeren da će u Vukovaru toga dana biti kako i priliči - dostojanstveno i svečano.

- Nisam ništa drugo ni očekivao, sigurno će u Vukovaru biti dostojanstveno i svečano, onako kako to i priliči Vukovaru svih ovih godina. Prijepori uvijek postoje i postojat će, a to ćemo riješiti za stolom. Onaj dan kada se u Vukovaru svi skupimo bit će to sve u redu, rekao je Matić novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoju, gdje je kao izaslanik predsjednika Vlade položio vijence i zapalio svijeće u povodu Dana svih svetih.

Stav Stožera da će Vukovar 18. studenoga biti "negostoljubiv za vladajuće" komentirala je i prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

- Kako će se ponašati, to je njihova stvar i uvijek prezentira onoga koji se ponaša. Minimum minimuma je da se u takvom trenutku poštuju i institucije države i činjenica da pred tom žrtvom Hrvatska treba stajati jedinstveno, izjavila je Pusić novinarima na Mirogoju.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet istaknuo je da će njegova stranka, i pored razumijevanja za pojedine zahtjeve Stožera, sudjelovati u službenom obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno vukovarske tragedije.

Upitan je li mu drago što će ipak biti jedna Kolona sjećanja, Prgomet je odgovorio: "Apsolutno, mislim da nikome u hrvatskom narodu i hrvatskoj državi ne trebaju podjele, pogotovo na takve tragične dane kao što je pad Vukovara".

Na pitanje kako komentira što su u Stožeru svejedno rekli da neće biti gostoljubivi prema državnom vrhu Prgomet je izrazio uvjerenje da će pobijediti volja za dogovor, da će pobijediti razumijevanje da se radi o jednom od najtragičnijih dana u povijesti Hrvatske te da neće biti podjela 18. studenoga.

Novinari su Vesnu Pusić pitali i kako komentira zahtjev HSP-a dr. Ante Starčević za uvođenje isključivog gospodarskog pojasa, na što im je ona odgovorila da to ne bi komentirala "jer su to ozbiljne teme o kojima će ozbiljno razgovarati".

Isto pitanje postavili su i Prgometu, koji je rekao da taj pravaški zahtjev nije vidio, ali i istaknuo da ne vidi razloga zašto se o tom pitanju ne bi raspravilo u Hrvatskom saboru.

Upitan kako komentira najave vukovarskog SDSS-a da će Gradskom vijeću predložiti da se u Vukovaru uvedu dvojezični natpisi ne samo u državnim institucijama, nego i u cijelome gradu, ministar Matić je novinarima rekao da to moraju njih pitati, dok je Prgomet kazao da je HDZ već iznio svoj stav vezano uz taj problem.

Stožer: u Vukovaru 18. studenoga jedna Kolona sjećanja

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, ulicama toga grada proći će jedna Kolona sjećanja, potvrdio je danas glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić, rekavši da je takav stav zauzet na kasno sinoć održanom zajedničkom sastanku Stožera i Koordinacijsko operativnog tima (KOT).

Gavrić je izjavio da će Stožer pozvati sve branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i ostale domoljube da se pridruže vukovarskoj Koloni sjećanja te na taj način dostojanstveno odaju počast žrtvama Vukovara u agresiji 1991. godine.

- Smiješno je da netko može pomisliti da se od 150.000 ljudi na osam metara širine ceste mogu stvoriti dvije kolone. Toga dana će se na najbolji mogući način vidjeti tko je za vukovarsku, a tko za nevukovarsku Hrvatsku, naveo je Gavrić.

Ponovio je stav Stožera da će 18. studenoga Vukovar biti "negostoljubiv za vladajuće".

Istaknuo je da Stožer nastavlja sa svojim aktivnostima na ostvarenju zacrtanih ciljeva, a na prvom mjestu to je prikupljanje potpisa s referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, s čime bi trebalo započeti ovoga mjeseca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter