Matić: Triput sam Stožeru nudio sastanak s premijerom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Sotinu kako je do sada tri puta nudio članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se nađu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, no da oni uvjetuju gdje će se naći s premijerom.

Matić je u izjavi novinarima nakon pokopa posmrtnih ostataka 11 žrtava jugosrpske agresije u Sotinu, kazao da se još do prije dvije-tri godine trčalo na poziv bilo kojeg pomoćnika ministra, a danas se predsjedniku Vlade RH uvjetuje gdje će se i kada naći s članovima Stožera.

- Triput sam do sada nudio članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se nađu s premijerom Zoranom Milanoviće. I danas, po treći put mogli su se naći u Vukovaru, ali su oni rekli da idu u Zagreb, kazao je Matić.

Također je ustvrdio da je njegova dužnost ne odustati te je spreman Stožeru dogovoriti i četvrti, peti, šesti ili sedmi sastanak s premijerom jer, dodao je, razgovarati se mora.

- I dalje ću ustrajavati da se dogovor postigne jer ovo, ovako kako ide, bojim se da ne završi nesretno, dodao je Matić.

Osvrnuvši se na skorašnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Srbiji, Predrag Matić, koji će se nalaziti u hrvatskom izaslanstvu, izjavio je da će tom prigodom "tražiti, pa i moliti" od srbijanskih vlasti da se hrvatskom branitelju Veljku Mariću dopusti odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj.

- Mi smo to učinili prema svim počiniteljima ratnih zločina sa srbijanske strane koji su tražili i imali želju da kaznu služe u Republici Srbiji, rekao je Matić te dodao da će, ako to bude potrebno, osobno svaki put dovesti Marića na sudsko ročište u Beograd.

Na pitanje novinara je li Hrvatska do sada tražila od Srbije da Veljku Mariću dopusti odsluženje kazne u Hrvatskoj, ministar Matić je ustvrdio da je on sada prvi put u prilici, od kako je ministar, učiniti to te da treba pitati druge zašto to nitko prije njega nije učinio.

Reagirajući na izjave ministra Matića, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić rekao je da je iznenađen ministrovim riječima da Stožer po treći puta odbija dijalog, naglasivši da to nije istina. Rekao je da do predstavnika Stožera nijedan upit iz Vlade nije došao službenim kanalima.

- Čuo sam danas da je predsjednik Vlade Milanović spreman razgovarati s nama i mene to raduje jer je, izgleda konačno uvidio situaciju u gradu Vukovaru, dodao je.

- Krajnje je vrijeme da sjednemo i popričamo o svemu. Pozivamo premijera da nam se obrati mailom ili na neki drugi službeni način da bismo pokušali riješiti problem. Nije problem ni da mi dođemo u Zagreb ili u bilo koje drugo mjesto u Hrvatskoj, rekao je Gavrić.

Dodao je da Stožer neće odstupiti od stajališta da dvojezičnim ćiriličnim pločama nije mjesto u Vukovaru.

Ministar branitelja Matić i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Gavrić izjave novinarima dali su nakon pokopa 11 žrtava agresije na vukovarsko prigradsko naselje Sotin 1991. godine. Naime, na sotinskome katoličkom groblju danas je obavljen zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 11 žrtava jugosrpske agresije, ekshumiranih u travnju ove godine iz masovne grobnice u Sotinu - četiri hrvatska branitelja i sedmero civila. Najmlađoj žrtvi bilo je 25, a najstarijoj 72 godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter