Matić: Sve odgovorne izvesti pred lice pravde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dinko Mikulić u čijoj je nadležnosti bilo rješavanje stambenog zbrinjavanja ratnih invalida i obitelji poginulih i zatočenih ili nestalih branitelja, kao protuuslugu pri odabiru prodavatelja stanova tražio je da mu u više navrata isplate 250.000 eura

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv Dinka Mikulića, pomoćnika ministra branitelja, zbog osnovane sumnje za primanje mita.

Ministarstvo branitelja bilo je aktivno uključeno u složenu istragu i tijesno je surađivalo s pravosudnim tijelima. Smatramo da je malo zločina gnjusnijih od onih počinjenih na štetu hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida, izjavio je ministar branitelja Predrag Matić na konferenciji za novinare povodom uhićenja svog pomoćnika Dinka Mikulića. 

Osudio je svako nečasno ponašanje i zatražio da se sve sumnje istraže do zadnjeg detalja, da se svi za koje su sumnja da su sudjelovali u kriminalu izvedu pred lice pravde, a "nebitno je tko su i što su". Najavio je da njegovom pomoćniku slijedi suspenziju, a "dalje ćemo vidjeti, ima vremena". Akciju je stavio i u kontekst povećane transparentnosti Ministarstva i cilja da se od "onoga što je sveto, a za nas je to Domovinski rat", odvoji sve ono što je nečasno, a čega je bilo i za vrijeme i nakon rata, odnosno da se odvoji žito od kukolja. 

Na web stranici USKOK-a navodi se samo da je istraga pokrenuta protiv hrvatskog državljanina (1952.) te da se "osnovano sumnja da je osumnjičenik, kao ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra branitelja, ranije ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje, te pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u Zagrebu, od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine, kao protuuslugu da bi  pri odabiru prodavatelja stanova mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva, bilo odabrano to društvo kao prodavatelj stanova na području Varaždina, od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000 eura".

"Osumnjičeniku je prilikom kupovine stanova za 2005. i 2006. godinu od člana Uprave i suvlasnika društva i isplaćen iznos od 50.000 eura. Potom je tijekom 2008. godine osumnjičenik  zatražio isplatu 100.000 eura, te je nakon primitka ponude osigurao da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi RH o potrebi kupnje stanova od navedenog društva. Nakon što je sklopljen kupoprodajni ugovor, do prosinca 2012. godine osumnjičenik je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati daljnjih 100.000 eura. Nakon što njegovom zahtjevu nije udovoljeno zbog nedostatka sredstava, osumnjičenik je tražio da mu se u vrijednosti traženog iznosa preda odgovarajuća nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa koje bi društvu ispostavila društva prema njegovoj uputi", piše u priopćenju.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi. (T. Ponoš/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter