Matic: Registar odvaja žito od kukolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nece biti smanjivanja braniteljskih prava jer je Ministarstvo financija za novi proracun prihvatilo sve zahtjeve za sredstvima Ministarstva branitelja, izjavio je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matic gostujuci u emisiji Nedjeljom u 2.

Dodao je kako to nije slucaj s drugim ministarstvima kojima je smanjen proracun. Upitan što je s objavom Registra hrvatskih branitelja, Matic je rekao da ce on sigurno biti objavljen jer je to bilo jedno od predizbornih obecanja Kukuriku koalicije". Politika ce odluciti kako i na koji nacin ce se to uciniti, dodao je.

Istaknuo je da ne poznaje ni jednog branitelja koji se protivi objavi te da ce to za prave branitelje biti, kako je ocijenio, bezbolno. Namjera objave tog registra je, prema njegovim rijecima, "odvojiti žito od kukolja".

Napomenuo je da je sam prijavio Državnom odvjetništvu pet lažnih branitelja, koji nisu zakonom stekli status i koriste blagodati Zakona o pravima hrvatskih branitelja, ali nije nikada dobio odgovor što je poduzeto kako bi se ti ljudi sankcionirali.

Naglasio je da želi promijeniti sliku o hrvatskim braniteljima u društvu te im vratiti dostojanstvo, vratiti ih u društvo i zaposliti. Najavio je da se želi uvesti i novo odlicje za junaštvo "Junak Domovinskog rata" koje ce biti najviše odlicje za hrabrost.

Prema njegovim rijecima to ce odlicje dobiti "najbolji od najboljih", ocijenivši da su dosadašnja odlicja za hrabrost dijeljena šakom i kapom. Podijeljeno je nekoliko tisuca odlicja za hrabrost i dobra zamisao nije uspjela, rekao je i dodao da ce se ta ideja ove godine pripremiti i provesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter