Matić: Referendum o braku je megaspin

Renato Matić (R. ŠUVAR/CROPIX)
Renato Matić (R. ŠUVAR/CROPIX)

Prijeti li Hrvatskoj konzervativna revolucija, u čijoj je pozadini stvarni politički interes određenih stupova društvene moći, tema je koja posljednjih dana intrigira i dr. Renata Matića, sociologa i predavača na Hrvatskim studijima.

- Govorimo li o zbivanjima u političkoj areni, trebamo najprije vidjeti kome odgovara neka tema. U ovom slučaju, kada se radi o emotivno zapaljivoj temi kakvu nudi referendum, smatram da se radi o megaspinu, kojim se nudi nama, građanima, umjesto rasprave o dubokim društvenim problemima, koji su prije svega utemeljeni u području ekonomije, kaže dr. Renato Matić.

- Smatrate li da se svađamo o gay brakovima da se ne bismo pitali zašto smo ekonomski propali?

- Svaka tema koja ne odgovara na pitanje gdje su milijarde, gdje je bivše društveno vlasništvo odvlači nas od rješenja tog problema. A ono je nužno zbog toga da društvo konačno stane na svoje noge. Megaspin poput ovog ne mora biti potaknut od onih aktera kojima je dobrodošao. No, tema koju spominjemo duboko je ideološka i dijeli javnost na dva pola.

Dolazi do vatrenih diskusija i međusobnih optužbi, u kojima su jedni izdajnici, a drugi primitivci, a cijeli sukob će trajati dovoljno dugo da zamagli prave probleme. Konkretno, političkim elitama više odgovara vatrena rasprava o istospolnim brakovima, nego o strateškim investicijama, o kojima će se donositi odluke po ulasku u Europsku uniju.

- Ipak, slučaj referenduma protiv istospolnih brakova izgleda kao prava konzervativna revolucija.

- Kao građanin i sociolog se mogu složiti s tom tvrdnjom. U Ustavu piše da smo svi jednaki - i nema mogućnosti da netko od nas bude jednakiji ili manje jednak. Svaki od nas kao osoba ima prava koja ima osoba do njega. Idem li ja svjesno nekome reći: "Ti nemaš pravo na to, a ja imam", dat ću mu legitimitet da u budućoj situaciji on meni uskrati prava koja sebi pripisuje.

Cijela ta rasprava je nevjerojatan kovitlac međusobnog vrijeđanja i nanošenja međusobnih nepravdi jednih drugima. Zbog toga nismo u stanju napraviti iskorak u budućnost. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter