Matic: Pravi branitelji nemaju se cega bojati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar branitelja Predrag Matic najavio je u subotu u Splitu da ce registar branitelja biti objavljen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju te porucio d pravi branitelji nemaju razloga zazirati od objave tog registra.

"Prije nego što udemo u Europsku uniju mi cemo tu situaciju rašcistiti", istaknuo je Matic odgovarajuci na pitanje novinara na splitskoj Rivi, gdje je razgledao Sajam zadruga hrvatskih branitelja koji je otvoren u povodu 21. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade. Ministar je rekao da ce registar branitelja biti objavljen u formi koju zakon nalaže.

"Ja moram pripremiti sve zakonske osnove da bi na taj nacin registar bio objavljen i da bismo izbjegli bilo kakve neugodnosti. Naglašavam po tko zna koji put da pravi branitelji nemaju ni jednog razloga da se boje i da zaziru od objave registra branitelja, a onim drugim, kao što sam milijun puta rekao - kako im bog da", porucio je ministar Matic.

Po njegovim rijecima, u Hrvatskoj ima blizu 30.000 branitelja nezaposlenih. "Imamo ukupno više od 500 braniteljskih zadruga od koji je 407 njih pri osnivanju i radu potpomognuto od Ministarstva branitelja, i to je najpozitivnija prica vezana za branitelje", ocijenio je.

Smatra da su braniteljske zadruge dokaz da branitelji nisu povlašteni i neradnici. Ministar je kazao da braniteljske zadruge na ekološkoj osnovi proizvode zdravu hranu, a to je ono što se traži i u Hrvatskoj i u svijetu. Ministarstvo branitelja ce im pokušati pomoci preko Ministarstva turizma da te proizvode plasiramo kao turisticka zemlja, najavio je.

Matic je istaknuo da braniteljske zadruge pri poslovanju nisu privilegirane, nego rade u skladu sa zakonom kako to rade i druge zadruge. Za vrijeme davanja izjave novinarima na Rivi jedan je od prolaznika došavši blizu ministra Matica zamjerio da ova vlast štedi na braniteljima, a ministar Matic je opovrgnuo takvu primjedbu podsjetivši da Ministarstvu branitelja proracun nije diran. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter