Matić: Nema revizije invalidskih mirovina HVO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska vlada neće provoditi reviziju invalidskih mirovina dodijeljenih pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jer one nisu sporne, ali sporne su osobne i obiteljske invalidnine, izjavio je hrvatski ministar branitelja Fred Matić u intervjuu za nedjeljno izdanje sarajevskog "Oslobođenja".

Ministar Matić je istaknuo kako će u rješavanju problema nastalog velikim priljevom zahtjeva bivših pripadnika HVO-a za isplatu odštete zbog neisplaćenih invalidnina hrvatske vlasti donositi rješenja utemeljena na važećim zakonima, a to uključuje i zahtjeve za povrat prouzakonito isplaćenih sredstava.

Podsjetio je kako su na temelju ugovora o suradnji na području prava stradalnika rata kojega su Hrvatska i BiH potpisale 2006. godine regulirana mirovinska prava i zdravstvena zaštita stradalnika HVO-a i članova njihovih obitelji.

"Konkretnije, stradali pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u Hrvatskoj imaju pravo na invalidsku odnosno obiteljsku mirovinu i zdravstvenu zaštitu dok ostala prava poput stambenog zbrinjavanja, osobnu ili obiteljsku invalidninu ostvaruju u BiH", pojasnio je Matić.

Podsjetio je i na činjenicu da su sada sporna rješenja o priznavanju statusa ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata za stradale pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji donesena u razdoblju od 1997. do 2000. godine temeljem političke odluke tadašnjih vlasti.

Matić je iznio i podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po kojima je registrirano 6.373 bivših pripadnika HVO-a koji su korisnici invalidske mirovine prosječnog iznosa nešto većeg od 2.700 kuna, dok 440 korisnika obiteljske mirovine mjesečno prima prosječno oko 3.400 kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter