Matić: Naša kriza nema veze sa svjetskim trendovima

Renato Matić (R. ŠUVAR/CROPIX)
Renato Matić (R. ŠUVAR/CROPIX)

Sociolog i predavač na Hrvatskim studijima dr. Renato Matić godinama se bavi razmjerima i posljedicama korupcije u Hrvatskoj. Prema njegovom stajalištu - što ga u ovom razgovoru detaljno obrazlaže - zemlja je danas u krizi zbog ponašanja njezine političke i ekonomske elite, a ne utjecaja globalne krize. Štoviše, Matić povezuje sveprisutnu korupciju, njezine posljedice i traženje "grešnog jarca" u ćirilici i pravima seksualnih manjina.

- Uhićenje i procesuiranje Nadana Vidoševića još nas jednom podsjećaju na rane devedesete godine, kada su mnogi hrvatski "glembajevi" pokrali svoje prve "dukate". Koliko je "vidoševića" u Hrvatskoj, kojima USKOK nikako da zakuca na vrata?

- Za sada se pravosuđe uglavnom bavi osobama koje su osumnjičene za lopovluk od po nekoliko desetaka milijuna eura. Oni jesu velike ribe, ali nisu ni blizu onim najvećim, koje i dalje slobodno plivaju, i u čijim se rukama nalazi glavnina bivšeg „društvenog vlasništva“. Kada bi postojala politička volja i hrabrost za najvećim ulovom, ubrzo bismo riješili većinu naših ekonomskih problema. Budući da je za takvu akciju potrebna nepostojeća hrabrost i vizija, njima se ne smije kucati na vrata, ali građane treba svako malo zaslijepiti „spinovima“ poput zdravstvenog odgoja, lex Perković, ćirilice i referenduma o braku ....

- Istraživali ste razmjere korupcije u zemlji. Koliko se jamilo i je li Tuđmanovih dvjesto obitelji ravnomjerno raspodijelilo plijen?

- Priličan broj ne samo obitelji već i samaca profitiralo je na štetu svih nas. Polako ali sigurno nam dolazi pred oči jasnija slika, koja pokazuje da naša kriza nema veze sa svjetskim trendovima, već je sinergijska posljedica ratnog profiterstva, zločinačkog dijela privatizacije, sveprisutne korupcije, uvezanosti kriminala i politike, krivih političkih i ekonomskih odluka, i upropaštenog socijalnog kapitala. Pored svih izgubljenih milijardi koje su nam ukradene, još je toliko upropašteno odlaskom desetaka tisuća visoko obrazovanih sugrađana, i s nesposobnošću da se pokrene kreativna energija koja leži neiskorištena u aktualnih 350 tisuća nezaposlenih. A posebna su priča članovi političkih stranaka, za koje se poslije svakih izbora mora izmisliti novo neproduktivno radno mjesto, i tako na desetke tisuća. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter