Matić: Mamićev govor mržnje treba sankcionirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Branitelji uz Mamića: A gdje je DORH bio do sada?" - tako je glasio naslov kojim su mediji izvijestili o priopćenju izvjesne Udruge navijača Dinama sudionika Domovinskog rata. Tim istupom osobe koje se deklariraju kao branitelji stale su iza primitivnih uvreda koje je Zdravko Mamić uputio njihovom suborcu - Željku Jovanoviću.

Kao zanimljivost uz reakciju branitelja (ili "branitelja"?), naime, valja napomenuti da je ministar Željko Jovanović u Domovinskom ratu sudjelovao više od deset mjeseci, i to u borbenom sektoru Hrvatske vojske, dok Zdravko Mamić u ratu barut nije omirisao.

Za komentar činjenice da se javila udruga branitelja koja podupire Mamićeve nacionalističke uvrede pitali smo ministra branitelja Predraga Matića Freda.

- U braniteljskim krugovima u kojima se krećem, a vjerujem da tako razmišlja većina branitelja, oduvijek smo isticali da posebno poštujemo i cijenimo hrvatske građane srpske nacionalnosti koji su u vrijeme Domovinskog rata stali u obranu Hrvatske. Svako razuman složit će se da su oni više pomogli obrani Hrvatske, nego pripadnici, kako ih u šali nazivamo, "minhenske bojne". Pojedinci to očito omalovažavaju.

U Mamićevom slučaju neka zakon radi svoje. Govor mržnje treba sankcionirati i valja imati na umu da se tu ne radi o verbalnom deliktu. Govor mržnje sankcionira se svugdje u svijetu i dobro je da je tako, ustvrdio je ministar branitelja Matić. (L. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter