Matešić: Smjena zbog odbijanja sistematizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meri Matešić  smijenjena je s mjesta direktorice Hrvatske turističke zajednice. Naime, Turističko vijeće jučer nije prihvatilo njeno Izvješće o radu za 2013. godinu, a o čemu je ovisio i njen ostanak na toj funkciji. 

O tome hoće li se na čelu nacionalne turističke organizacije dogoditi promjena govori se već neko vrijeme, no čini se da članovi Turističkog vijeća, na čelu s ministrom turizma Darkom Lorencinom, predsjednikom HTZ-a, do današnje sjednice nije raščistilo što će napraviti. Prvi put uopće tako je javnost bila isključena sa sjednice, a o tome koji je konkretan razlog ministar je na obraćanju novinarima po njenu okončanju, samo kazao da su članovi jednoglasno odlučili "izbaciti" novinare i donijeti odluku iza zatvorenih vrata. Protiv smjene je bio samo član Vijeća Frane Skoblar koji je ujedno i podnio ostavku na mjestu u ovom tijelu, a suzdržan je bio Vlado Lučić.

Komentirajući svoju smjenu, Matešić je nakon sjednice ukazala na to da se ona poklopila s odbijanjem sistematizacije HTZ-a koju su predložili konzultanti.

- Ono što se meni zamjera je da se nismo dovoljno brzo promijenili, da smo birokratizirani, a meni osobno da sam se okružila lošim kadrovima. Što se tiče izvješća, ja ću i ovom prilikom ponoviti da su HTZ i svi njegovi djelatnici koji su radili na Programu rada, ispunili sve projekte za 2013. te da smo ostvarili ključne ciljeve iz Programa rada. Bilo je govora i o nekoj lošoj komunikaciji, nedostatku povjerenja, međutim moram reći da sam na dnevnoj bazi višekratno komunicirala s predstavnicima Ministarstva turizma i ministrom, kao i da su problemi ustvari krenuli prije tri tjedna. Ne optužujem nikoga, ali indikativno je da se poklopilo s odbijanjem sistematizacije HTZ-a koja je bila nenaručeno stavljena u fazno izvješće, a prema kojoj bi se HTZ pretvorio u prodajnu agenciju za izlete, rent-a-car, smještaj, a da se sve njegove glavne aktivnosti, daju u outsourcing u korist konzultanata i vanjskih marketinških agencija. U svakom slučaju ne želim biti dio takvog projekta razvoja HTZ-a, kazala je Matešić o razlozima smjene.

Konzultanti o kojima se govori ovih dana su Horwath Consulting i THR, a koji za HTZ, uz ostalo rade Strateški marketinški plan. Kako doznajemo, prema predloženoj sistematizaciji, koja ipak nije prošla, predloženo je da se definira funkcija izvršnog direktora koji bi imao veće ovlasti od aktualnog direktora Glavnog ureda. Sada već bivša šefica Glavnog ureda HTZ-a ujedno je kazala da je ustvari o smjeni saznala od novinara na berlinskoj turističkoj burzi, na što joj je, navela je, ministar Lorecin kazao da ima podršku. Kao i da neki članovi nisu zadovoljni radom Vijeća.

- Nakon toga je u ponedjeljak uslijedio razgovor, zamjerile su mi se izjave u medijima, no samo sam ponovila i ponavljam da smo proveli Program rada za 2013. i da izvješće za 2013. ne može biti valjan razlog moje smjene, kazala je Matešić koja formalno ostaje zaposlenik HTZ-a te odlazi na porodiljni.

Inače, u obraćanju novinarima direktorica je kazala i da joj je ministar turizma na sastanku u ponedjeljak ponudio da da ostavku pa da će izvješće biti prihvaćeno.

Ministar je, pak, nakon sjednice ustvrdio da sporna nova sistematizacija (jedna je već odrađena sredinom prošle godine) uopće nije predmet ugovora s konzultantima te da nema što raditi u Strateškom marketinškom planu. Za sada će on voditi HTZ, a kada će se konkretno otvoriti javni natječaj za novog direktora, za sada nije poznato. Iako se spekuliralo da bi v.d. direktora HTZ-a mogao postati ministrov pomoćnik Davor Ižaković, to se ipak nije obistinilo.

Ministar je također kazao da ni na koji način nije utjecao, a niti ne namjerava utjecati na odabir konzultanata, kao i da je ugovor o izradi Strateškog marketinškog plana već bio potpisan kada je stupio na ovu funkciju. Ukazao je i na to da smjena direktorice nije uvjetovana odnosima s konzultantima.

- Razrješenje je profesionalnog tipa, kazao je Lorencin, a na novinarsko pitanje što ustvari direktorica nije odradila, općenito je naveo da nije zadovoljan realizacijom pojedinih dijelova Programa rada te generalno načinom vođenja.

- Već smo u trećem mjesecu ove godine, a pokazuje se da su projekcije realizacije do kraja godine iste kao i lani, rekao je ministar, ne precizirajući da je lani prenijeto oko 92 milijuna kuna u ovu godinu.

Inače, čelnik Ministarstva turizma, osvrćući se na prozivke oko THR-a i Horwath Consultinga, višekratno je naveo da nije zadovoljan materijalima Strateškog marketinškog plana, koji sada kasni već nekoliko mjeseci, te da će ga vraćati izrađivačima dok god članovi Vijeća njime ne budu zadovoljni. S time da nije isključio mogućnost raskida ugovora ako se ta situacija ne razriješi u narednim mjesecima. Za sada je dakle situacija takva da konzultanti ostaju do daljnjeg na ugovoru HTZ-a te da nacionalna turistička organizacija ostaje bez prvog čovjeka prije starta turističke sezone. (A. JURIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter