Mates imenovan u Revizorski sud, EP prosvjeduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće Europske unije imenovalo je u utorak Nevena Matesa kao hrvatskog člana Revizorskog suda unatoč negativnom mišljenju Europskog parlamenta, koji je u srijedu kritizirao taj postupak kao nepoštovanje te institucije.

Mates je imenovan za člana Revizorskog suda na razdoblje od šest godina. Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta kao i Parlament u cjelini izglasali su negativno mišljenje o njegovoj kandidaturi. Međutim, to je mišljenje neobvezujuće, iako je do sada Vijeće uglavnom poštovalo mišljenje Parlamenta.

- Odluku Vijeća teško je shvatiti. Tijekom saslušanja pred Odborom za proračunski nadzor, hrvatski kandidat nije uspio uvjeriti članove da je prikladan kandidat. Većina članova Europskog parlamenta time je odbacila njegovu kandidaturu. Odluka Vijeća pokazuje nepoštivanje prema Europskom parlamentu, rekao je predsjedavajući Odbora Michael Theurer.

Matesovu kandidaturu odbio je Europski parlament na plenarnoj sjednici 12. lipnja kada je 396 zastupnika glasalo je protiv njegove kandidature, 231 zastupnik je glasao za i 46 je bilo suzdržanih.

Parlamentarci mu zamjeraju što nije održao obećanje koje je dao da će se povući ako ne dobije njihovu potporu.

- Šokiran sam da gospodin Mates nije održao svoju riječ. On je obećao da će podnijeti ostavku ako ga Parlament ne podrži. To sigurno nije dobar početak u budućim odnosima s Parlamentom, rekao je izvjestitelj Ines Ayala Sender (Savez socijalista i demokrata, Španjolska).

Europski revizorski sud, čije je sjedište u Luksemburgu, institucija je Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU-a, uključujući račune svih tijela Unije. Na kraju svake financijske godine to tijelo podnosi godišnji izvještaj o proračunu EU-a Europskom parlamentu i Vijeću ministara.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Revizorskom sudu. Oni moraju imati kvalifikacije za revizorski posao i moraju biti neovisni od nacionalnih i europskih institucija. Mates je niz godina radio u inozemstvu, najvećim dijelom u Međunarodnom monetarnom fondu. Nakon prijevremenog umirovljenja 2009. vratio se u Hrvatsku i preuzeo dužnost savjetnika u HNB-u, što je i danas. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter