Materinski jezik važan za formiranje mišljenja

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Već petnaest godina 21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskog jezika. Unatoč činjenici da je to prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji, mnogima zvuči neobičan sam taj naziv i ne znaju u biti o čemu je riječ.

Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika. Promicanjem jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjiv izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

No, dan-danas, unatoč sve većoj dostupnosti informacija, razvoju obrazovnih i drugih ustanova te instituta, uloga jezika je vrlo teška i nerijetko nepovoljna, posebice onih malih jezika koje veliki jezici jednostavno "progutaju". Teška je i uloga dijalekata, manjih, mjesnih govora i drugih načina izražavanja.

Krnje, nemaštovite SMS poruke napisane znakovima, simbolima, emotikonima… svakako doprinose osiromašenju jezika, kao i komuniciranje putem društvenih mreža u znaku natpisa LOL, lajkanja i sličnog. Eksperti vele da se jedan jezik najbolje može naučiti čitajući klasike napisane na tom jeziku u originalu, i to čitajući ih naglas, ili pak čitajući njihove dobre prijevode.

Istraživanja pokazuju da polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja, jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja. (V. BEGIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter