Materijal s gradilišta bolnice usmjeren u lučicu na Puntiželi

U more se do sada "ušlo" 25 metara (D. ŠTIFANIĆ)
U more se do sada "ušlo" 25 metara (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon nekoliko godina planiranja i sakupljanja dokumentacije započela je izgradnja nove, odnosno proširenje već postojeće sportske lučice u Štinjanu na Puntiželi. Snažan vjetar u leđa Pomorsko športsko ribolovno društvo Štinjan dobilo je kada ih je Grad Pula oslobodio obveze plaćanja polovice komunalnog doprinosa (PŠRD Štinjan je platio 207,8 tisuća od utvrđenog iznosa 415,6 tisuća kuna), a sada je, nakon što je projekt već započeo, PŠRD Štinjan dobio veliku pomoć za koju je do sada trošio nemala prikupljena sredstva.

Materijal za cijeli lukobran

Naime, kako javljaju iz gradske uprave, gradonačelnik Boris Miletić pokrenuo je inicijativu da višak građevinskog materijala s gradilišta nove pulske Opće bolnice Grad Pula dodijeli PŠRD-u Štinjan za nasipavanje i potrebe uređenja lučice posebne sportske namjene u Štinjanu. Grad se tako odrekao 3.800 kubika tehničko-građevnog kamena mineralne sirovine s gradilišta bolnice te je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI-ju) uputio službeni zahtjev da se taj materijal dodijeli za uređenje lučice u Štinjanu. Ustupanjem građevnog materijala procijenjene vrijednosti oko 102 tisuće kuna, dodatno se želi potaknuti razvoj lučice Štinjan, čime bi u konačnici uređenje bilo znatno financijski povoljnije kako za mještane Štinjana koji većinom, kao članovi PŠRD-a Štinajn, financiraju izgradnju, tako i za žitelje ostalih okolnih područja.

"Rekonstrukcijom je planirano proširenje kapaciteta lučice kao i izgradnja lukobrana i centralnog gata, dok su na obalnom dijelu predviđeni funkcionalni sadržaji. Do sad su mještani i korisnici lučice u ovaj zahtjevan projekt uložili mnogo truda, vremena i vlastitih novčanih sredstava, a jednom gotova, izgradnja će lučice dodatno doprinijeti turističkom razvoju Štinjana i cijele Pule", pojašnjavaju svoj potez iz Grada Pule.

Ovakva vijest zasigurno je obradovala članove PŠRD-a Štinjan čiji nam predsjednik Marjan Rupenović, koji je i jučer nadgledao napredak radova u lučici, kaže da su do sada kupovali kamen potreban za izgradnju novog lukobrana koji nije nimalo jeftin.

- Dosad smo izgradili nekih 72 metra od ukupno 156 metara koliko će novi lukobran biti dugačak. U more smo trenutno izašli 25 metara, a riječ je o prvoj fazi projekta uređenja lučice. Prema dosadašnjim radovima, dosad nam je bilo potrebno oko tisuću kubika materijala tako da će nam ova pomoć Grada itekako dobro doći. Vjerujemo da će biti dostatno za cijeli lukobran, a potom će nam još toliko trebati za izgradnju školjera da more ne razvlači kamenje. Veliko kamenje koje čini "zid" lukobrana i dalje ćemo nabavljati, a ovaj materijal iz bolnice poslužiti će nam za ispunjenje između tih velikih grota, pojašnjava nam Rupenović, koji je u nekoliko navrata izrazio pohvale za izvođača radova, tvrtku Vintijan, i ronioce koji izvode podvodne radove.

Radovi vrijedni 3,5 milijuna kuna

Do sada su članovi PŠRD-a Štinjan utrošili oko 900 tisuća kuna za prikupljanje, izradu i ishodovanje sve potrebne dokumentacije, a trenutno financiraju radove teške čak 3,5 milijuna kuna. Stoga im je djelomično oslobađanje od komunalnog doprinosa te sada ustupljen materijal s gradilišta Opće bolnice podosta pomaže u ostvarenju cilja kojem teže godinama.

- Prema ugovoru s Vintijanom, rok za završetak radova bio bi do kraja svibnja, ali nakon što smo više od deset godina čekali uređenje lučice nama niti koji mjesec više ne predstavlja problem. S obzirom na ovo ustupanje materijala krećemo u finiš prve faze, izgradnje novog lukobrana koji će nam osigurati novih 80-ak vezova. I dalje rastežemo financijska sredstva najbolje što možemo, ali odlučni smo projekt realizirati do kraja, poručuje Rupenović.

Radovi na obali u drugoj fazi

Inače, cjelokupno uređenje lučice odvijat će se po fazama. Nakon čišćenja, uslijedilo je betoniranje, a zatim i sama gradnja lukobrana dužeg od 150 metara koji će ograditi cijeli akvatorij s već postojećom lučicom te "stvoriti" nove vezove kojih će na koncu biti oko 160.

Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela potpisan je u travnju 2013. godine kada je Grad koncesiju na 20 godina dodijelio PŠRD-u Štinjan. U koncesiju je ušao i dio kopna na kojem bi u budućnosti trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno. No, kako nam potvrđuje predsjednik PŠRD Štinjan, uređenje obalnog dijela planirano je u drugoj fazi. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter