Mateo Pilat sve se više uspinje nebom domaće estrade


Protekla je godina za Matea Pilata, mladog pjevača u usponu iz Karojbe bila prilično uspješna, što i sam potvrđuje a mi smo ga upitali po čemu će pamtiti 2016. godinu?

- To je potpisivanje ugovora s izdavačkom kućom Aquarius Records. Uz to, lani sam predstavo dva singla. Svoj prvi singl "Izgubljeni raj", a zatim i singl "Gelosioa" koji je na splitskom festivalu dobio nagradu za najbolji aranžman koji je napravio Dean Orešković. Oba singla napisale su Ines Prajo i Arijana Kunštek, a Orešković je napravio aranžmane. Tijekom cijele godine dosta sam nastupao, a posebice je bio lijep i njen završetak nastupom na Božićnom koncertu u Ciboni na kojem sam pjevao "Ponoć je" Jacquesa Houdeka. To je bilo jedno doista lijepo iskustvo. 

- Kad već spominjete Jacquesa, možda treba podsjetiti kako ste u popularnom TV showu "Voice" bili u njegovom timu. Što vam je taj show donio?

- To je bila prekretnica u mom životu koja mi je omogućila ozbiljniji početak u bavljenju glazbom. Ondje sam upoznao puno ljudi iz svijeta glazbe, od kojih sam mnogo toga naučio i ostvario prijateljstva s divnim ljudima i vrhunskim glazbenicima. Moram istaknuti da mi je posebno zadovoljstvo bilo to što sam bio član Jacquesova tima. Ponosan sam na sva lijepa i korisna iskustva koja sam na Voiceu stekao. 

- To, naravno, nije bio početak vaše karijere. Još se živo sjećam vaših uspješnih nastupa na dječjem festivali Mali Motovun. Kako jeMateo Pilat od talentiranog dječaka stasao u pjevača?

- Da, bilo je to prije 12 godina. Nakon toga je krenula suradnja s Alanom Poropatom i njegovim festivalom Mali, veliki mikrofon i tako je zapravo sve to krenulo. Istovremeno je bila započela i suradnja s Ines Prajo i Arijanom Kunštek koje su napisale moju prvu pjesmu "Moja tajna", potom je uslijedila druga pjesama "Što bi mi bez ljubavi" za CD "Traži se prijatelj" za Zakladu Luka Ritz, posvećena akciji protiv nasilja među djecom. U međuvremenu sam nastupio na Čanson festu i Grobničkoj skali, o onda je došao Voice koji je sa sobom doveo ozbiljniji i profesionalniji početak.  

- Kakvi su planovi za ovu godinu?

- Negdje u ožujku izlazi mi treći singl i spot. Ovih dana smo u studiju u radimo na novim pjesmama, u radnom sam okruženju. Imam puno planova i ideja, ali još je prerano o tomu govoriti. 

- Je li na pomolu možda prvi album?

- Do toga je još daleko, ali za godinu i pol, dvije, vjerujem da ću i to uspjeti napraviti. Prije nekoliko dana pojavio se vaš novi singl, zapravo obrada velikog hita Prljavog kazališta "Ma kog me Boga za tebe pitaju". 

- Da, pjesma je snimljena za projekt "Zimzeleno a novo", koji su pokrenuli Music Pub Zlatka Turkalja i Croatia records. Bio sam vrlo počašćen pozivom da sudjelujem u ovom projektu, ali moram priznati da sam se u jednom trenutku i uplašio. Pa Kazalište i Valjak su naši kultni rock bandovi i sad netko mlad poput mene, a uz sve to i iz potpuno drugog glazbenog filma, treba pjevati pjesmu koja je i danas megahit. Danima sam razgovarao sa svojim autorskim timom Ines Prajo, Arijanom Kunštek, Deanom Oreškovićem i Ivom Popeskićem i složili smo se da ne smijem glumiti Matea rokera. Nakon toga je Popeskić napravio sjajan aranžman, stilski približivši pjesmu meni, odnosno pop glazbi bliskoj meni i mom glasu. Nije teško voljeti tu prekrasnu baladu, niti razumjeti situaciju o kojoj govori, pa svatko od nas je najmanje jednom u životu proživio slično. Trebao sam samo slijediti vlastite emocije. Imao sam veliku tremu čekajući sud Mladena Bodaleca i moram priznati da mi je pao kamen sa srca kad me je pohvalio. Znam da nije lako rockerima čuti svoji pjesmu u pop obradi, ali vjerujem da ih nismo nimalo razočarali i da će naša verzija tog velikog hita potvrditi njegovu neprolaznost. 

- Nastupate li često i gdje vas možemo čuti. Imate li informacije o prijemu vaših pjesma kod publike?

- Nastupam po festivalima, kao podrška i motivacija tim klincima, što me jako veseli. Uz to čest sam gost raznih evenata. Mogu reći kako sam jako zadovoljan prijemom "Gelosie" koja se, osim na hrvatskim emitirala na radio stanicama u Makedoniji i Sloveniji, a nakon pola godine još je uvijek na nekim ljestvicama popularnosti. Spot se vrti na televiziji što mi je, naravno, jako drago, jer to mi je tek druga pjesma i moram reći da me pomalo iznenadio tako dobar prijem publike. Zadovoljan sam jer to govori da sam na dobrom putu. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter