Mate Balota upozorava s grafita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jasna poruka "Ne prodajte zemlju!", uz portret velikog istarskog pjesnika i akademika Mate Balote ili Mije Mirkovica, još je jedan upecatljiv i originalan grafit anonimnog autora, koji je ovih dana osvanuo na nekoliko mjesta u pješackom središtu Pule.

Rijec je o umjetniku i aktivistu prepoznatljivog rukopisa, koji se vec cetvrtu godinu tehnikom šablone urezane u karton oglašava sjajnim crtežom i promišljenom, politicki angažiranom porukom.

Prvi njegov grafit "Nino Putine" od prije tri i pol godine, usmjeren prema najmocnijem istarskom politicaru, bio je i najekspresivniji i politicki najprodorniji njegov ulicni rad. To je pokazala i naknadna cenzorska sudbina - naime, komunalni redari po nalogu vladajuce stranke trudili su se tih dana cim prije izbrisati grafit, a lik i djelo politicara zadržati nedodirljivim.

Cenzuriran i brisan bio je potom i naredni ulicni odgovor grafitera "Zid ne trpi cenzuru", s pratecim crtežom felacija. Znakovito je za vladajuci gradski duh da se svih ovih godina nisu brisali, bar ne s tom ažurnošcu, brojni rasisticki i vulgarni grafiti po gradu, cije su žrtve najcešce Srbi ili Romi.

Ovaj je autor uvijek aktualan i brzo reagira, pretežito na lokalne negativne dogadaje ili procese, pa se tako svojedobno oglasio portretom pjevaca grupe Popeye i porukom "Ferenca na slobodu", a u povodu izrecene zatvorske kazne od dvije godine zbog dviju stabljika marihuane.

Mocan mu je bio i grafit "Pula traži nove osloboditelje".

Nije slucajno što je za posljednji grafit odabran portret jedne od najmarkantnijih istarskih licnosti 20. stoljeca - akademika, doktora ekonomskih znanosti, cakavskog pjesnika, ali i (što je za sadržaj poruke podjednako važno) narodnog covjeka, odnosno "ribara, mornara i fizickog radnika", kako je Mate Balota opisan u prvoj biografiji 30-ih godina prošlog stoljeca.

Promatrajuci dosadašnji rad i senzibilitet pulskog grafitera, jasno je da je poruka o neprodavanju zemlje, osim obicnim ljudima, upucena prvenstveno vlastima na svim razinama koje raspolažu i mešetare ogromnim površinama zemlje.


Podijeli: Facebook Twiter