Matanićevi "Majstori" u kinima


Komedija "Majstori" redatelja i scenarista Dalibora Matanića, priča o ljubavnom četverokutu u kojem trojica muškaraca pokušavaju zadobiti naklonost jedne žene, premijerno se prikazuje večeras u Zagrebu, a od 13. ožujka kreće u redovitu kino distribuciju.

Keka (Areta Ćurković), žena oko koje se 'vrte' muški likovi u filmu, a i sama radnja, vješta je domaćica koja pati zbog nedostatka komunikacije i učmalosti u svom braku s Bajom (Nikša Butijer), zabrinutim željezničarom. Istovremeno joj se udvara Ilija, nespretni majstor predodređen za nevolje (Goran Bogdan). Kada u jednom obračunu njih dvojica demoliraju cijelu kuću, Keka odluči otići na mjesto gdje je bila na bračnom putovanju, no ni tamo nema mira jer zapne za oko Luji (Bojan Navojec), atipičnom 'galebu' i usamljenom ribaru.

Film je prvotno bio zamišljen kao 'sitcom' za televiziju u dvanaest nastavaka, a uloge su pisane baš za glumce koji su sada u filmu. Matanić kaže da je za njega komedija najteži filmski žanr, a scene 'slapsticka' i gegovi koje je uvrstio u "Majstore", objašnjava načinom na koji likovi rješavaju stvari, "ne riječima, nego fizički, plesom ili padanjem i to za razliku od američkih gluamca bez pomoći kaskadera". Uz iznimnu fotografiju Vanje Černjula, u filmu se ističe retro 'štih' u kostimima i odabranoj glazbi.

Film je snimljen tijekom deset dana, u Zagrebu i malom podvelebitskom mjestu Vinjercu, koje je redatelj posjećivao kao dijete. To je bila odlična lokacija za snimanje jer nema gužve, pa smo imali osjećaj kao da snimamo u studiju, rekao je Matanić. Na nedavnom druženju s publikom nakon zagrebačke pretpremijere redatelj je najavio i mogućnost snimanja nastavka "Majstora" koji će, naglasio je, morati biti "deset puta luđi i zabavniji, nešto kao Mad Max u borbi protiv političara".

Pretpremijerna projekcija održana je u povodu Dana žena, a u razgovoru nakon filma sudjelovali su redatelj te glumci Areta Ćurković, koja je s Matanićem već surađivala na filmu "Kino Lika", Nikša Butijer i Bojan Navojec. U stilu nedavne dodjele Oscara posjetitelji su moli na svojim mobitelima snimiti 'selfie' s ekipom filma. Film je snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Scenograf je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Cerovec, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter