Matanićev "Zvizdan" kandidat za europskog Oscara

Scena iz filma "Zvizdan"
Scena iz filma "Zvizdan"

Europska filmska akademija (EFA) uvrstila je film Dalibora Matanića "Zvizdan" među 52 najbolja europska filma, iz 36 europskih zemalja, koji će se dalje natjecati za nominacije za 28. europsku filmsku nagradu, takozvanog "europskog Oscara", a o čemu je odlučivala komisija i stručnjaci. Među njima su: Jonas Holmberg (Švedska), Paz Lazaro (Berlinale Njemačka-Španjolska), Christophe Leparc (Francuska), Alik Shpilyuk (Ukrajina) i Elma Tataragić (BiH).

Proglašenje pobjednika te dodjela nagrada bit će 12. prosinca ponovo u Berlinu. U međuvremenu će više od tri tisuće članova Europske filmske akademije glasati za nominacije u kategorijama najboljeg filma, redatelja, glumca, glumice i scenarista, a nominacije će biti objavljene 7. studenoga na Europskom filmskom festivalu u Sevilli. O dobitnicima nagrada za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, glazbu i montažu zvuka odlučivat će pak poseban sedmeročlani žiri.

"Zvizdan" je tako nakon premijere u Cannesu (nagrada žirija), potom osvojenih šest Zlatnih Arena i Nagrade Oktavijan na 62. Puli, te nagrade CICIAE međunarodne konfederacije umjetničkih kina koju je osvojio u Sarajevu, prikazan još na festivalima u Karlovym Varyma, Odessi i Melbourneu. Također valja spomenuti da je i srpski film "Ničije dijete" Vuka Ršumovića (u koprodukciji Srbije i Hrvatske) također u ovom izboru, a po prvi put film iz Kosova "Three Windows and a Hanging" (Tri dritare dhe një varje) Ise Qosja (uz njemačku koprodukciju, kao i film "Father -Babai" Visara Morine, plus Makedonija i Francuska.

Prednjače u izboru filmovi iz Francuske, Njemačke, Italije i skandinavskih zemalja, a gotovo (osim Rusije) i nema filma koji nije u nekoj od koprodukcija više zemalja. Među njima je i iz Pule nagrađena slovačko-češka "Koza" Ivana Ostrochovskog, sarajevski pobjednik "Mustang" Deniz Gamze Ergüven (Francuska-Njemačka-Turska). Od poznatih imena na popisu su autori: Roy Andersson, Radu Jude i Florin Lazarescu, Wim Wenders, Liv Ullmann, Nanni Moretti, Andrej Konchalovsky, Paolo Sorrentino… (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter