Matanić smješta "Egzorcizam" u staru jezgru Vodnjana

Snimanja na vodnjanskim lokacijama u listopadu
Snimanja na vodnjanskim lokacijama u listopadu

Redatelj Dalibor Matanić narednog će mjeseca u Vodnjanu početi sa snimanjem filma "Egzorcizam", za što će mu Grad u ovoj godini iz proračuna, na ime promocije Vodnjanštine i poticanja umjetničkog stvaralaštva, dodijeliti 80.000 kuna. Čulo se to u srijedu navečer na sjednici Gradskog vijeća kada su, između ostalog i zbog ovog projekta, izglasane izmjene Programa javnih potreba u kulturi. "Egzorcizam" je multimedijalni projekt koji će se kao kazališna predstava u listopadu izvoditi na daskama Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Snimanje filma se planira vrlo brzo

Kako nam je i Matanić potvrdio, snimanje se planira vrlo brzo, a odvijat će se paralelno s prikazivanjem predstave u Puli, čija je premijera 15. listopada.

- Već smo sada krenuli na teren i obilazimo lokacije, kaže Matanić, istarski zet, koji je od 2014. u braku s pulskom glumicom Helenom Minić. - Kako smo napravili predstavu "Egzorcizam", tako smo željeli i paralelno snimiti film, koji bi bio vezan na predstavu, ali bi mogao funkcionirati i mimo nje, kao zasebni djelo. Istina, radnja je ista, ista je i glumačka ekipa. U predstavi u glavnim ulogama nastupaju Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić, kaže nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist. U ranijim kontaktima Matanićeve produkcije Kinogerila s Vodnjancima, saznajemo, spominjala se i glumica Tihana Lazović, inače glavna junakinja njegovog nagrađivanog filma "Zvizdan".

Svečana premijera filma u Vodnjanu

Pitoreskna stara jezgra Vodnjana poslužit će, dakle, kao kulisa priče o djevojci za koju se sumnja da je opsjednuta sotonom, a nad kojom se svoj prvi egzorcistički ritual sprema obaviti u vjeri posrnuli svećenik. - Vodnjan je užasno vizualan grad i zahvalno mjesto za snimanje našeg projekta, a prava je šteta što uopće nije iskorišten. Već smo ostvarili kontakte s ljudima u Vodnjanu, a nadam se da će se i nakon ovog projekta nastaviti suradnja na umjetničkom planu, rekao nam je Matanić.

Kako doznajemo iz gradske uprave, gradska jezgra će biti snimana na atraktivan način što bi svakako trebalo doprinijeti publicitetu Vodnjana. "Egzorcizam" im je predstavljen kao niskobudžetni film, ali čija bi produkcija trebala zadovoljiti svjetske standarde, a u planu je i da se svečana premijera filma održi upravo u Vodnjanu. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter