Matakovicevi stripovi u MMC-u Luka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akcija! Živci! Paranormalno! Sado-mazo! Gay! Nevideni zalasci sunca! Vjecita borba izmedu zla i gorega! Kulturološki jaz i tome slicno! I to sve samo zato što smo Hrvati!

Ovim je citatom Dubravka Matakovica iz njegove predstave "Iz Kabula s ljubavlju" Mirjana Grahovac Vojinovic, voditeljica Multimedijalnog centra Luka, otvorila samostalnu izložbu "Stripovi" jednog od najvecih hrvatskih strip-crtaca i ilustratora Dubravka Matakovica.

Lijep broj posjetitelja tom je prigodom, kojom se organizatori pridružuju obilježavanju Dana Grada Pule, došao razgledati dio Matakovicevog opusa, koji snažnim angažmanom promišljenog i inteligentnog umjetnika provocira fenomene hrvatske provincijalnosti duha i rezultate takvih stanja.

- Uvijek je pritom iznenadujuce sarkastican, bez dlake na jeziku, rekla je Grahovac Vojinovic.



Matakovic je svojim izrazom i dosadašnjim višestruko nagradivanim radom postignuo status kultnog autora ciji ce se rad uvijek pratiti s posebnom pozornošcu i poštovanjem, a tome svjedoce i arhive brojnim novinskih izdanja, dnevnika, casopisa, specijaliziranih tiskovina koje su godinama stvarale vlastiti identitet i uz njegovu pomoc. U toj se skupini nalaze Polet, Mladost, Studentski list, Nedjeljna Dalmacija, Vecernji list i Smib. Valja spomenuti i da je ilustrirao više djecjih knjiga i knjiga humoristicko-zabavnoga karaktera te više udžbenika Školske knjige. Stalni je ilustrator u Jutarnjem listu i Modroj lasti.

Stripove Dubravka Matakovica moguce je pogledati i procitati do 31. svibnja. (N. HAUSER, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter