Mataković: Strip mi je bio prva literatura

Dubravko Mataković u galeriji Poola
Dubravko Mataković u galeriji Poola

Uoči otvorenja izložbe stripa "Protman i Lavanderman" poznatog hrvatskog autora Dubravka Matakovića, u galeriji Poola održan je program Artist talk odnosno razgovor s umjetnikom, a od 13 do 15 sati održana je radionica stripa pod mentorstvom autora.

Mataković je zainteresiranoj publici, sastavljenoj većinom od učenika i profesora Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, govorio o svome radu, počecima, uzorima…

Veli da je počeo listati stripove još prije negoli je znao čitati, te da su stripovi bili prva literatura koju je čitao. Tijekom djetinjstva čitao je Asterixa, Luckyja Lukea i druge. Prvi je strip nacrtao u osnovnoj školi, te kasnije je počeo sve intenzivnije to raditi.

- Tada su tehničke mogućnosti bile uvelike manje, nije bilo fotokopirnih aparata, računala sa svim tim programima, no vidio sam da mi je strip bitan u životu i da je to za mene vrlo vrijedna umjetnost. Za taj vid umjetnosti ne vlada neki naročiti interes, postoji skupina ljudi koja je jako zainteresirana za stripove i koja vjerno prati sve trendove i autore iz toga svijeta. Strip ima manju publiku od ostalih umjetnosti, veli Mataković ističući da na Akademiji postoji kao izborni predmet.

U publici se moglo čuti da je Mataković u svojim stripovima bilježio ljude i običaje koji su zaboravljeni, da su neke stvari sada postale već etnografsko bilježenje, te da su današnji najmlađi tinejdžeri fascinirani japanskim stripovima anima.

Mataković je također osnivač glazbenog sastava Septica, u kojem pjeva pod umjetničkim imenom "Govnar Smrti".

Izložba "Protman i Lavanderman" uključuje osam tabli, odnosno jedan cijeli Matakovićev strip.  (V. BEGIĆ; Snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter