Maštruko: Crkva nece placati porez na vjerske objekte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ne bih rekao da ce se Katolicka crkva javno pobuniti zbog najave da ce placati porez na svoju imovinu koju ne koristi u vjerske svrhe. To bi izazvalo bijes gradana i pitanja - zašto da oni placaju ako Crkva ne placa, kaže dr. Ivica Maštruko, ugledni sociolog religije i bivši diplomat, komentirajuci najavu ministra financija da ce i Crkvi uvesti porez.

Ta je najava, koju je ju jednom intervjuu izrekao Slavko Linic, izazvala veliku pozornost javnosti. Glasnogovornik Kaptola medijima je, u povodu najave da ce se porez placati na "nefunkcionalnu imovinu", kratko porucio da ce "Katolicka crkva poštovati zakone hrvatske države", iz cega se može zakljuciti da otvorenog rata biskupa i ministara nece biti.

Ali, ekstremne vjerske skupine i mediji svakako ce komentirati nove cinjenice i nakanu "crvene Vlade" da odreže porez vjerskim zajednicama, bez obzira na to što se vjerojatno nece raditi o svetištima, nego o trgovackim i poslovnim prostorima, stanovima za iznajmljivanje i poljoprivrednom zemljištu, na cemu Crkva zaraduje pristojan novac.

- U svim zemljama se placa porez na crkvenu imovinu. Vidimo da je nedavno uveden i u Italiji, i jasno je da se placa na imovinu koja nije u funkciji vjere. Nece se placati na crkve i župne urede, ali hoce na prostore koji se iznajmljuju za turizam ili bilo kakvu drugu djelatnost, podvlaci Maštruko.

Iako zakonodavac još nije predocio javnosti nacrt poreznog zakona kojim ce se oporezovati imovina - na njemu ce do kraja godine raditi skupina strucnjaka koju je oformilo Ministarstvo financija - otprilike je razvidno što bi se u njemu moglo odnositi na vjerske zajednice. Trgovacki centri, poput zagrebackih Prebendarskih vrtova, ili samostani u kojima se njeguje vjerski turizam, mogli bi dio svojih prihoda prebaciti u državni proracun.

Tema poreza na crkvenu imovinu aktualna je i u Italiji. Odmah nakon ustolicenja vlade Marija Montija bilo je jasno da ce vratiti porez na nekretnine, poznat kao ICI, odnosno danas kao IMU, koji je prijašnji premijer Silvio Berlusconi ukinuo 2005. ucinivši presedan u EU-u.

Te godine vlada desnog centra ukinula je obvezu placanja poreza na imovinu za sve crkvene ustanove, odnosno za sve crkvene nekretnine bez obzira na namjenu. Valja podsjetiti da je u Italiji svaka peta nekretnina u vlasništvu Vatikana. (D. GRAKALIC, E. VELAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter