Maštovite delicije za peto godišnje doba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako napraviti dobar presnac, u cemu je tajna kuhane repe, za što se koristi domaca mast, a za što maslo? Odgovore na ova, ali brojna druga pusno/mesopusno gastronomska pitanja može se naci u Pusnoj kuharici koja se sutra, 1. veljace, uz Novi list i Glas Istre može kupiti po cijeni od 45 kuna.

U novoj kuharici Izdavacke kuce Adamic, naime, ljubitelji fine karnevalske papice naci ce stotinjak pusnih recepata, ali i price o dvadesetak zvoncarskih i maškaranih skupina. Prema rijecima Dragana Ogurlica, izdavaca Pusne kuharice, u ovoj veseloj, ali i korisnoj knjizi predstavljena su jela s podrucja Rijeke i Kvarnera, potom Istre te Gorskog kotara.

- U Pusnoj kuharici donosimo price o brojnim grupama što joj daje posebnu vrijednost. Predstavljeni su, naime, Rukavacki zvoncari, Pehinarski feštari i gospoda, Halubajski zvoncari, Griški krabunosi, Grobnicki dondolaši, Krasicarske maškare, Žejanski i Brežanski zvoncari, Senjske maškare, Munski zvoncari, Lako cemo, Krimejski feštari, Medulinske maškare, Katun Lindarski, maškare u Kašteliru i Labincima, Mesopusno društvo Pauše iz Delnica, Rovinjsko Selo, Crnoluški pesniki, Buzetske maškare, te maškare iz Dražica. Svi oni predstavili su se i jelima koja se u njihovom kraju tradicionalno pripremaju u vrijeme petog godišnjeg doba, kazao je Ogurlic.

U Pusnoj kuharici tako se mogu naci recepti za repu i fažol, kapuz, grobnicku palentu, nekoliko vrsti presnaca, kroštule, fritule, salenjake i brojne, brojne druge fine karnevalske delicije koje ce peto godišnje doba uciniti još šarenijim i finijim. Ova se mala pusna gastro-enciklopedija, koja se od sutra može naci na prodajnim mjestima, izdaje u 4.500 primjeraka, s time da se je može nabaviti u kombinaciji s pravom pusnom - kuhacom.


Podijeli: Facebook Twiter