Maštovita jela sa šparogama privukla najviše posjetitelja


Podjelom priznanja i prigodnim kulturno-zabavnim programom završeno je dvadeseto izdanje posvećene samonikloj deliciji koja ima sve značajnije mjesto u istarskoj kuhinji i gastro ponudi. Nekadašnja mjesna pučka fešta „ottava“, koja se stoljećima održavala osam dana nakon Uskrsa, na Mali Uskrs, prerasla je u značajnu gastro i turističku manifestaciju dajući veliki doprinos promociji i korištenju divlje šparoge u svim vrstama jela.

Uz tradicionalno natjecanje u branju šparoga, središnji dio Šparogade (kojoj su prije dvije godine organizatori zaštitili ime) bila je izložba i degustacija raznovrsnih jela i maštovitih kulinarskih kreacija sa šparogama. Svoja su kulinarska umijeća na viđenje i degustiranje donijeli kuhari iz 19 restorana i konoba, od Savudrije do Novigrada, od Umaga do Zrenja, te 15 domaćica iz Kaštela, Buja i drugih mjesta. A na velikom stolu njoki, palenta, razni namazi, rolice, omobolo, kruh, pljukanci, rižoto, pa čak i slatkiši … sve sa šparogama. Brojni posjetitelji su sva jela kušali za 35 kuna koliko je koštala ulaznica sa čašom za degustaciju vina. Vrijedne volonterke podijelile su do zadnje mrvice slasnih zalogaja.

Ove godine šparoga nije bilo kao nekih ranijih sezona, pa je i berača bilo znatno manje nego proteklih godina. Za ubrane šparoge organizatori su plaćali 75 kuna po kilogramu, a najbolji mac posebno je nagrađen. U konkurenciji su bila samo četiri snopa, a kako se ocjenjivao najljepši, sa kvalitetnim i jednakim šparogama, pobjeda je pripala Marinu Voku koji ne donio 5 kg lijepih i zdravih šparoga. Oko desetak kilograma ubrala je Sandra Đurđević, ali nisu bile sve jednake i jednako kvalitetne, pa joj je pripalo drugo mjesto, dok je treća mjesto pripalo Luki Ražmanu.

- Da se odabere pet kilograma jednakih treba ubrati mnogo više i odabrati najbolje, jednake dužine i debljine – kaže pobjednik Marino Vok.

- Nije baš bilo pogodno vrijeme za šparoge. Ranije je bilo sušno razdoblje i nije ih bilo. Kad je napokon palo malo kiše, zahladilo je, noći su bile hladne i dobrih šparoga nije bilo, treba proći kilometre da se ubere dobar mac, kaže Danilo Pištan, član Organizacijskog odbora.

Mnogo veća konkurencija je bila u natjecanju za najdulju šparogu. Komisija za mjerenje imala je dosta posla, trebalo je provjeriti koja je najveća od čak 27 šparoga, najviše do sada. I tu su odlučivala utvrđena pravila o izgledu i kvaliteti. Na kraju pobjeda je pripala velikom znalcu sa šparogama Feruču Voku iz Vinjerije koji je sa sinovima Marinom i Koradom dobio priznanje za najveću – 383 cm dugu šparogu.

- Bila je i veća, ali je komisija odrezala dio, kažu da ne valja. Ubrali smo ih još nekoliko, ali su manje – govori vedri 71-godišnji Feručo, stalni sudionik ove manifestacije, gotovo uvijek nagrađivan ili za najveću ili za najteži i najljepši mac, a prije nekoliko godina pobijedio je sa šparogom od čak 418 cm. (Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter