Masterchefovci spremali tartufe u Livadama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Finalistima kulinarskog realityja, popularnog "Masterchefa", poznate su kvalitete skupocjene podzemne gljive. Vedran Beg iz Koprivnice i Robert Žmire iz Trogira dobro su iskoristili svoju kreativnost i umijece te su u subotu u Livadama, na otvaranju Dana Zigante tartufa, pripremili nekoliko delicija na bazi svježeg ljetnog crnog tartufa, poput fileta brancina punjenog koromacem, posluženog uz reducirani teran i posteljicu od peršina.

Zvijezde "Masterchefa" prvi su put posjetile dolinu Mirne, stanište tartufa. - Sada kada znam odakle dolaze tartufi, zasigurno cu ih pripremati s vecim guštom, rekao je Robert.

Uz Giancarla Zigantea, Dane tartufa otvorili su gradonacelnik Buzeta Valter Flego te predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetic.

- Gradovi i opcine u zoni tartufa nisu konkurencija, vec grade mozaik turisticke ponude unutrašnje Istre, prepoznatljiv i izvan hrvatskih granica, rekao je Flego.

- Istra ima proizvode koji mogu biti na trpezama svijeta. Izvoz na velika i zahtjevna tržišta važan su korak i za Zigantea pa i sve vezano uz njihovu proizvodnju. Planiramo tvrtku i njene proizvode predstaviti u Koelnu, ali i u New Yorku, gastro-prijestolnici s brojnom istarskom dijasporom, porucila je Jaklin Majetic.

Otvaranje Dana tartufa bilo je namijenjeno poslovnim partnerima i predstavnicima turistickih agencija, a u Livade su stigli i gosti iz Chicaga za koje je malo mjesto tartufara uz rub Motovunske šume prava egzotika.

Neki gosti su iskoristili priliku i kupili crni ljetni tartuf. Maloprodajna mu je cijena 2.500 kuna po kilogramu i daleko je jeftiniji od svog jesenjeg bijelog rodaka. Ako su do sada spadali u kategoriju maratonske manifestacije, što li ce tek postati ove godine?! Giancarlo Zigante svoje Dane tartufa, koje je zapoceo protekle subote, planira okoncati tek 13. studenog. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter