Maštanje uporabnog predmeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi vodnjanski galerijski prostor na adresi Portarol bb, zdanje obitelji Fioranti, svecano je otvoren izložbom jednostavnog naziva "Stolice" slovenskog arhitekta svjetskog glasa Janeza Suhadolca. Izložba okuplja dvadesetak stolica koje je arhitekt Suhadolc izradio tijekom svoje dugogodišnje karijere. Stolice su za Suhadolca opsesija i hobi, a njihovo promišljanje i izrada materijalni je odraz autorovog konstantnog traženja novih oblika i izricaja.

Uporabni predmet - stolica u Suhadolcevoj mašti postaje nešto više ili cak uzvišenije. Stolice koje je izradio i koje su visile s greda prekrasnog prostora galerije Portarol bb sve su redom unikati, no to ne znaci da autor nije posudio kvalitetne obrasce s jednog modela i prenio ih na druge. U svoj toj raznolikosti i raznovrsnosti ono što najviše pogada oko jest majstorija same izvedbe stolica. Korištenje raznih materijala kod Suhadolca ima svoj posebni znacaj koji aludira na prošla vremena i razlicite funkcije.

Germano Fioranti, organizator izložbe i vlasnik tog novog vodnjanskog izložbenog prostora predstavio je Janeza Suhadolca kao Papinog arhitekta. Suhadolc je naime konstruirao stolicu za posjet Ivana Pavla II. u Sloveniji, a za vodnjansku izložbu izradio je novu stolicu koju je preksinoc premijerno predstavio i poklonio Fiorantiju.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana i ostaje otvorena do 20. kolovoza a moguce ju je razgledati svakog dana od 10 do 12 i od 19 do 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter