Mast i gradevinski otpad u kanalizaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon ucestalih intervencija zbog izlijevanja kanalizacije na površinu u starom gradu, Usluga je provjerila stanje u cjevovodu duž Obale maršala Tita od Zagrebacke banke do carinskog gata i utvrdili su da je kanalizacija zacepljena gradevinskim materijalom i velikim kolicinama masnoce. U srijedu je cjevovod otvoren i ocišcen, a na vidjelo je izašla temeljna nekultura i neurbano ponašanje gradevinara, ali i ugostitelja u povijesnoj gradskoj jezgri.

Osim šljunka i ostalog manjeg materijala, iz kanalizacije je izvucen i kapitalni primjerak gradevinskog otpada - komad dug metar dug, debljine sedam centimetara koji je nastao na dnu cjevovoda skrutnjavanjem takozvanog cementnog mlijeka, odnosno tehnološke vode koja nastaje ispiranjem gradevinskih alata, miješalica za beton i slicnoga.

Kako je moguce da se u kanalizaciji nataloži i ogromna kolicina masti, kada svaki ugostiteljski objekt koji legalno radi mora imati mastolov, koji procišcava otpadne vode iz kuhinja? Od direktora Usluge Rodoljuba Kosica saznajemo da nesavjesni ugostitelji u nocnim satima dižu poklopce kanalizacije i bacaju masnocu direktno u cijevi. No, nemaju dokaza za prijave. Kani li Usluga što poduzeti da bi krivci bili pronadeni i kažnjeni, ili ce i dalje samo «gasiti požare», pitali smo Kosica.

- Ocekujem za dan, dva tocan iznos troškova saniranja, a onda cemo odluciti hocemo li prijaviti nepoznatog pocinitelja za ucinjenu štetu. Ukupni trošak koji smo imali nije ovdje presudan, ali je važno znati o kolikoj se šteti radi, barem kad je u pitanju saniranje cjevovoda. A spremni smo i kamerama uci u kanalizaciju da bismo tocno utvrdili od kuda dolazi neprocišcena tehnološka voda. Necemo pustiti da sve završi bezazleno, jer je netko evidentno prouzrocio štetu, kaže Kosic, ali sumnja da ce to donijeti neke epohalne rezultate.

U gradu postoje nacini civiliziranog zbrinjavanja otpada – od baterija, preko selektiranja otpada u kontejnerima na eko-otocima do prihvata masti iz kuhinja u reciklažnom dvorištu u Školjki ili na odlagalištu Košambra. Ali, ocito je nekima lakše, poput tata nocu dignuti šaht i ubaciti svoju prljavštinu unutra, makar ona sutra isplivala tocno pod prozorom ugostiteljskog objekta.


Podijeli: Facebook Twiter