Massive Attack otvaraju Dimensions festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo više od dva tjedna ostalo je do početka 5. Dimensionsa, festivala koji će na tvrđavu Punta Christo pored Pule i ove godine dovesti najbolje od svjetske elektroničke glazbe, a festival će 24. kolovoza u Areni otvoriti Massive Attack s gostima. Od 25. do 28. kolovoza na Dimensions festivalu nastupit će najveća imena, ali i mladi talenti međunarodne techno, house, disco, bass, jazz, funk i soul glazbene scene.

Tijekom godine organizatori Dimensions festivala kažu dasu osluškivali glazbena kretanja u Hrvatskoj i regiji te na festival pozvali niz bendova, producenata i DJ-a koji se svojim stilom savršeno slažu s glazbenom politikom festivala. Na vrhu ove duge liste našao se hrvatski pionir techna Petar Dundov, jedan od najuspješnijih i najplodonosnijih hrvatskih autora elektroničke glazbe, čija bogata karijera traje već 20 godina. Dundov je nedavno izdao peti studijski album "At The Turn of Equilibrium".

Dundov će nastupiti u nedjelju 27. kolovoza na pozornici Moat kada će na pozornici Garden nastupiti i hrvatski producent i DJ Ilija Rudman, vodeća ličnost svjetske underground disco scene zadnjih 15 godina. Novost festivala je i povratak svirke uživo na samu tvrđavu, i to na Arija pozornicu na kojoj će se u nedjelju, 28. kolovoza, predstaviti hrvatski bendovi ABOP i Chui.

Pozornica na plaži jedan je od atributa festivala, mjesto gdje se u idiličnoj atmosferi mogu poslušati koncerti i DJ setovi iz svijeta soula, disca i world glazbe. Upravo uz jaka imena poput Dele Sosimija i Antala u nedjelju, 28. kolovoza na plaži nastupa mladi domaći talent Ante Matas iz Splita umjetničkog imena Cuisine Dub. Njegov specifični spiritualni jazz oduševio je i ugledni časopis Stamp The Wax, koji ga je uvrstio na listu nadolazećih talenata 2016. godine.

Jedina dama na listi izvođača iz Hrvatske i ove je godine Sunčica Barišić poznata kao Miss Sunshine koja predstavlja svoj specifični, individualan, topli i energičan techno zvuk. DJ karijeru započela je radijskom emisijom prije 19 godina, a danas broji niz klupskih i festivalskih nastupa te brojna izdanja diljem cijelog svijeta. Pod svojim novim aliasom Insolate pokrenula je i svoju izdavačku kuću Out of Place.

Domaću scenu elektroničke glazbe koja zadnjih godina doživljava uzlet predstavit će zagrebački kolektiv ekstrakt i njegovi članovi Mimi, Labud, Novell i Ganik, zatim cfsn DJs (Funk Guru, phillipe i Viatori), Mislav & Pytzek kao predstavnici domaćih etiketa svjetske reputacije Burek i Barba, Borut Cvajner iz Pule koji će predstaviti Vakum Records, još jedan pulski predstavnik – Bebetto te Arsen Pavešić kao predstavnik kluba Sirup. Iz Srbije na Dimensions festival stiže mračni techno duo Ontal, beogradski kolektiv Beyond House i njegovi članovi Vitanov, Ognjem, Ali Gunney i Damir Zekiri. Slovensku scenu predstavit će Marta i Roli, a iz Bosne i Hercegovine stižu Amar Kay i IOSH.

Ulaznice za festival i koncert otvorenja po nižoj cijeni su rasprodane, ali novi kontingent ulaznica za festival po cijeni od 850 kuna i ulaznica za koncert otvorenja po cijeni od 350 kuna mogu se naći u Entrio sistemu te na pretprodajnim mjestima širom zemlje. (Priredio M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter