Massimo i filharmonija otvaraju Rovinj jazz festival


U godini u kojoj se diljem svijeta obilježava stogodišnjica rođenja Franka Sinatre, dobitnik najviše Porina za mušku vokalnu izvedbu Massimo Savić u pratnji Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije, otvorit će rovinjski jazz festival.

Ovom glazbenom poslasticom, jedan od najboljih muških glasova i četrdeset vrhunskih glazbenika, 4. srpnja, u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj, izvodit će djela koja je Sinatra učinio bezvremenskim, u produkcijski dosad najgrandioznijem hommageu na ovim prostorima. Isti će prostor, 12. srpnja, ugostiti i višestruku dobitnicu Grammyja, američku jazz i pop vokalisticu Cassandru Wilson.

I to samo tri mjeseca od objave njenog novog i dugo očekivanog albuma "Coming Forth By Day", izdanog u povodu stogodišnjice rođenja sve vremenske umjetnice Billie Holiday (Legacy Recordings/Menart). Upravo, Lady Day, jedna od najznačajnijih jazz pjevačica svih vremena imala je veliki utjecaj na Cassandru Wilson koja je izjavila kako je "zaljubljena u glas Billie Holiday od trenutka kada ga je čula i koja ju nadahnjuje kroz cijelu karijeru. Veliko finale u znaku je dvojice domaćih velikana i to najpopularnijeg violončelističkog dvojca današnjice.

Naime, nastup 2CELLOS-a zakazan je za 24. srpnja, kada će dogoditi i premijerno hrvatsko predstavljanje recentnog albuma "Celloverse" (Portrait/Menart). Na albumu koji je objavljen početkom godine nalazi se 13 pjesama, među kojima "Thunderstruck" (AC/DC), s više od 41 milijun pregleda, "Wake Me Up" (Avicii), "I Will Wait" (Mumford & Sons),kao i autorsku pjesmu "Celloverse" za koju su ovih dana objavili i novi videospot.

Sudeći po najavama, i ovogodišnje peto izdanje Rovinj jazz festivala, srpanj u gradu svete Eufemije učinit će čudesnim, ali i mjestom susreta svih onih koji vole kvalitetnu glazbu. Jer, kako nam reče i sam organizator Dražen Kokanović, u pitoresknom se gradu i ne može drugačije.

-Rovinjski jazz festival u svojoj petoj godini doima se poput miješanja boja slikarskim kistom. Kao što plava i žuta čine zelenu, crvena i žuta narančastu, tako će i mnoga istančana čula doživjeti sukus različitih, a ujedno skladnih i pomno odabranih glazbenih umjetnika.

Naime, Rovinj Jazz Festival koji se oslanja se na svog prethodnika, Avantgarde Jazz Festival, maštovitim miješanjem glazbenih boja i svojom eklektičnošću ide i korak dalje i opet, i iznova odabire najbolje od suvremene jazz glazbe i drugih glazbenih žanrova, izjavio je umjetnički ravnatelj Rovinj Jazz Festivala, Dražen Kokanović, veliki jazz promotor zahvaljujući kojem svi glavni glazbeni putovi u srpnju vode u Rovinj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter