Massimo: Autor pjesme je izvor, a ja sam rijeka

Massimo Savić
Massimo Savić

Tri desetljeća karijere, i to uspješne karijere, iza njega je, a on će to proslaviti u pulskoj Areni 17. kolovoza i bit će to, na neki način, povratak na početak, u njegov rodni grad.

Massimo Savić ostao je vezan za Istru, gdje su mu korijeni, a da stvar bude ljepša, ove godine osvojio je Porina za izvedbu pjesme "Canzone per te" Sergia Endriga, koja se našla na albumu "1947", projektu koji su pokrenuli i gurali Puljani Edi Cukerić i Mauricio Ferlin.

Massimo je u karijeri nanizao pregršt hitova, dobio puno nagrada, a publika je pokazala da voli doći na njegove koncerte. "Stranac u noći", "Zar više nema nas", "Iz jednog pogleda", "Sjaj u tami", "Stine"… tek su neke od njegovih dobro poznatih pjesama, a njegov zadnji hit "Suze nam stale na put" već je sedam tjedana na prvom mjestu HR TOP 40.

Ovaj pjevač poznat je po glasu i jedinstvenom senzibilitetu kojim svakoj pjesmi udahne život i učini da se dugo pamti. Tu je i njegov prepoznatljivi imidž o kojem smo također razgovarali ususret velikom pulskom koncertu, a otkrio nam je i što ga u ovih 30 godina karijere čini najponosnijim, kao i po čemu pamti Pulu i Istru.

- Kako to da ste se odlučili održati koncert u Areni? Je li bila teška odluka? Što je presudilo?

- Presudilo je to što je Aquarius Records, u kojem uspješno radim, godinama aplicirao da se dogodi koncert Massima i benda u Areni. Dobili smo od Grada Pule pozitivan odgovor i za mene je to velika čast. Pula je za mene izuzetno važna jer sam rođen u Puli. Od trenutka kad sam se rodio prošlo je pola stoljeća i sada ja imam solistički koncert u pulskom amfiteatru.

Mislim da je to neću reći vrhunac glazbenog stvaranja u Hrvatskoj, ali je sigurno nešto što usrećuje glazbenika koji tog dana ima koncert u Areni. Odluka je bila teška zbog toga jer sam se godinama uspješno branio od tzv. velikih koncerata. Svaki je koncert velik i ima situacija gdje neka firma hoće koncert za 50 ljudi. Ti koncerti znaju biti teži od koncerta za 10.000 ljudi. Treba barem na trenutak transportirati te ljude iz realnosti u umjetničku dimenziju.

Arena se izdvaja samo veličinom produkcije kojom se ulazi, ali odgovornošću je ista kao i svaki drugi koncert. Odgovornost prema publici uvijek je velika. 

- Kada se pripremate za neki koncert, zanima li vas npr. kako ide prodaja ulaznica, pitate li se koliko će ljudi doći ili se ne opterećujete time?

- Jasno da me zanima kako ide prodaja ulaznica jer to je jedini realni pokazatelj koje trenutne pozicije zauzimaš na tržištu. Može se napraviti puno koncerata koje sponzoriraju velike korporacije, ali ipak istina je kada doznaš koliko si karata prodao u određenom gradu.

- Nakon 30 godina karijere što vas najviše ispunjava ponosom, a što biste voljeli da ste učinili drukčije?

- Ma mene sve ispunjava ponosom, možda su neki albumi bili fantastični, a neki osrednji, ali i na osrednjim albumima upijao sam znanje, štedio ga za trenutke poput ovog. U mom životu nema zrakopraznog prostora jer sam uvijek plovio k određenom cilju. Autor pjesme je izvor, a ja sam rijeka. (razgovarao M. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter