Masovno opijanje u pulskim parkovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U godinu dana cak 84 posto mladih u Hrvatskoj barem je jednom pilo alkohol, podaci su iz zadnjih istraživanja. Djecaci apsolutno najviše piju pivo, a djevojcice cešce žestoka pica, cista ili miješana sa sokovima. Da su u zadnjih 12 mjeseci bar jednom bili pijani, potvrdilo je 48 posto djecaka i 38 posto djevojcica.

- Što nam drugo preostaje nego alkohol i park, rezime je svega što smo culi od mladih u Puli, koji se masovno, i to najviše cetvrtkom, opijaju u gradskim parkovima. Naime, grad vec nekoliko godina umjesto groznice subotnje veceri trese ona cetvrtkom, kada se u obližnjem klubu Uljanik održava Student party. Iako je zabava predvidena za studente, sve je veci broj maloljetnika koji se i usred tjedna opijaju do ranih jutarnjih sati pa iduceg jutra mamurni odlaze u školu.

- Ne pijem puno, veceras cu popiti pola litre brendija s litrom kole, nece mi biti slabo, ja tako uvijek pijem. Poceo sam piti s 13 godina, prvi put za Novu godinu. Jedan je moj prijatelj prije dvije godine sam "ubio" bocu votke pa je završio na Hitnoj i morao je na ispumpavanje, sad opet pije k'o lud, a može i više popiti, rekao je 17-godišnjak koji se upravo dogovarao s društvom što ce veceras kupiti za pice. Neki su htjeli votku, drugi radije brendi, a cure su navijale za kruškovac.

- Svatko da po 50 kuna pa uzmemo tri-cetiri litre votke, malo brendija. Nakon toga odlazimo na Kaštel, a zatim u Uljanik do cetiri ujutro, gdje popijemo još cugu-dvije, objašnjava ovaj mladic.

U pravilu izlazak pocinje oko deset sati navecer, a jedno od glavnih mjesta okupljanja su dva kioska nedaleko od Arene, gdje mladici i djevojke, ako to vec nisu ucinili u nekom supermarketu, kupuju velike kolicine piva, žestokih pica i sokova s kojima miješaju alkohol.

- Sami kupujemo alkohol. Ponekad nas pitaju osobnu, ali tada pošalješ nekog tko ima 18 godina da ti kupi, objašnjava nam 16-godišnjak kako dolazi do piva ili votke unatoc zabrani prodaje alkohola maloljetnim osobama. Istice da na kioscima pokraj pulskog amfiteatra u pravilu alkohol kupuju uz pomoc starijih punoljetnih prijatelja. U velikim trgovackim lancima uspiju sami kupiti pice, ponekad i "prošvercaju" nekoliko bocica alkohola u džepu, dok ih u manjim ducanima više kontroliraju, odnosno od njih traže osobnu iskaznicu.

- Ide se na student, alkohol, ekipa, uživancija, dobacuje jedan drugi 16-godišnjak. Poceo je izlaziti prije dvije godine, a s 14 se i prvi put napio. Veli da danas nece ništa popiti, ali inace pije Red Bull-votku.

Na pulskoj su Hitnoj u prvih šest mjeseci zaprimili sedam maloljetnika, vecinom 14-godišnjaka, djecaka i djevojcica podjednako, koji su došli u teškom pijanom stanju ili stanju teškog trovanja alkoholom.

- Neku su djecu dovezli roditelji, a po neke je Hitna izašla na teren nakon što smo primili poziv uplašenih vršnjaka. Vecinom su se napili na rodendanskim zabavama, a uglavnom su pili votku u vecim kolicinama, rjede vino. To su djeca u teškom pijanom stanju bez svijesti, koje ide prema komatoznom stanju. Srecom, posljedica nije bilo. Najteže mi je, možda zato što i sama imam kcer, kada vidim djevojcicu koja ide u sedmi ili osmi razred pijanu toliko da nije nicega svjesna i kojoj se svašta može dogoditi, veli dr. Sladana Radoševic, lijecnica na Hitnoj.

Osim intoksicirane djece, koja su morala biti hospitalizirana na pedijatriji radi intenzivnog medicinskog nadzora, puno je više mladih osoba koje na Hitnu ne dolaze primarno zbog alkohola.

- Cešca su vikend opijanja. Cetvrtak i subota su kriticni dani, tada je povecan broj tucnjava vrlo mladih osoba u pijanom stanju, a ceste su i prometne nesrece. Naši mladi u Puli nemaju gdje izlaziti pa rodendanske zabave imaju na parkingu Lidla ili Kauflanda, ili pak odlaze na Lungomare, sjede u autu i piju, dodaje lijecnica.

Kada roditelji dodu na Hitnu u pravilu su jako uplašeni ili ne vjeruju da se to dogodilo, dok drugi reagiraju vrlo burno i ljute se na svoju djecu. (Maša JERIN)

PROCITALI STE SAMO IZVADAK IZ TEME GLASA ISTRE O TOME KAKO SE ZABAVLJAJU MLADI U PULI. CLANAK MOŽETE U CIJELOSTI PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter