Masovno bolovanje u Croatia Airlinesu: bijeli štrajk?

Ilustracija (D. LOVROVIĆ/Novi list)
Ilustracija (D. LOVROVIĆ/Novi list)

Iznenadni masovni odlazak na bolovanje kabinskog osoblja zrakoplova Croatia Airlinesa prouzročio je poremećaje u današnjem planiranom redu letenja te je dio letova otkazan, a dio letova se spaja, izvijestio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Goran Janušić.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko danas je rekao da je na bolovanju 25 posto kabinskog osoblja te tvrtke i najavio da će zatražiti provjeru masovnog bolovanja jer su zbog toga otkazali 10 međunarodnih i tri domaća leta. Putnici nisu imali problema jer su prevezeni u suradnji s partnerima - preusmjeravanjem na druge zrakoplove ili najmom zrakoplova, a tako će, dodao je, biti i nadalje.

"Jučer i danas 40 djelatnika kabinskog osoblja ili 25 posto zaposlenih u tom sektoru prijavilo je bolovanje, što se u Croatia Airlinesu nikad dosad nije desilo", izjavio je Kučko novinarima na vidikovcu Zračne luke Zagreb. Naveo je da je tvrtka zatražila službenu istragu nadležnih tijela o opravdanosti bolovanja i istragu o liječnicima koji su takva bolovanja odobrili.

Posebno ga čudi što se, kaže, cijela priča događa kad Croatia Airlines bilježi najbolje rezultate poslovanja. Na pitanje novinara zašto Uprava sumnja u opravdanost bolovanja, Kučko je odgovorio da su tri od šest strukovnih sindikata potpisala novi kolektivni ugovor, a preostala tri nisu.

"Imamo razloga vjerovati da se radi o 'bijelom štrajku' i protestu sindikata kabinskog osoblja te neslaganjima s predloženim kolektivnim ugovorom", dodao je potvrdivši da Uprava namjerava smanjiti broj slobodnih dana u cilju povećanja produktivnosti, a više ne može garantirati ni 15 dana godišnjeg odmora ljeti budući da tvrtka ima sezonski karakter. Sindikate koji nisu potpisali kolektivni ugovor pozvao je na nastavak pregovora.

Kučko je izvijestio da je dosad otkazano 10 međunarodnih i tri domaća leta pa su putnike preusmjerili na letove partnera Croatia Airlinesa, Star Alliance, čime je, kaže, obuhvaćeno oko 350 putnika. Dodao je da šteta nije velika jer su putnike zbrinuli unutar tri sata, no trošak im predstavlja najam zrakoplova.

"Štrajk se mora najaviti tri dana unaprijed, i to bi nam dalo dovoljno vremena da putnike zbrinemo sami ili s partnerima, a sada smo morali zvati sve koji su na slobodnim danima", rekao je Kučko.

Aktualne izmjene u planiranom prometu objavljivat će se i na službenim internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Problemi sigurno i u četvrtak

Zasad je sigurno da kompanija sutra (četvrtak) neće moći obaviti ni jutarnje letove Sarajevo – Zagreb te Pula – Zadar – Zagreb, a tijekom sutrašnjeg dana mogu se očekivati i daljnji poremećaji zbog manjka raspoloživoga kabinskog osoblja. Zbog toga se svim putnicima koji su kupili karte za sutrašnje letove Croatia Airlinesa i dalje preporuča da se za detaljnije informacije o redu letenja i planiranom putovanju obrate kontakt-centru Croatia Airlinesa na brojeve telefona 062/500-505 i 6676-555. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter