Masovni prosvjedi u Brazilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 100.000 Brazilaca prosvjedovalo je u ponedjeljak u većim brazilskim gradovima protiv podizanja cijena javnog prijevoza i trošenja za organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine, od čega je najveći prosvjed sa 30.000 sudionika organiziran u Sao Paulu.

Policija procjenjuje da je u Sao Paolu prosvjedovalo oko 30.000 ljudi, dok su se manji prosvjedi održali u Braziliji, Rio de Janeiru, Belo Horizonteu, Fortalezi, Salvadoru i drugim gradovima.

U glavnom gradu Braziliji je oko 2.500 prosvjednika prema policiji i dvostruko više prema tvrdnjama organizatora blokiralo glavnu aveniju gdje se nalaze sjedišta ministarstava i druge vladine zgrade. Oko dvjesto prosvjednika popelo se na krov zgrade parlamenta, javlja agencija France Presse.

Veliki prosvjed održan je i centru Rio de Janeira. Prema policiji tamo se okupilo oko 6.000 prosvjednika, iako dopisnik agencije AFP procjenjuje da ih je bilo više. Prosvjednici su se sukobili s policijom koju su gađali Molotovljevim koktelim i kokosovim orasima, a ona im je odgovarala suzavcem i gumenim mecima, prevrnuti su i zapaljeni automobili i razbijani su izlozi trgovina.

Prosvjedi su počeli prošli tjedan a organizirani su protiv podizanja cijena karata javnog prijevoza u Sao Paulu, prije nego su se proširili na druge gradove. Prosvjednici se bune i protiv visokih troškova za organizaciju svjetskog nogomentog prvenstva iduće godine (15 milijardi dolara), dok istovremeno Brazil troši puno manje sredstava na zdravstvo, obrazovanje, stanovanje. Zadnji su put ovako veliki prosvjedi u Brazilu organizirani 1992. protiv korupcijske vlade bivšeg predsjednika Fernanda Collora de Mella. Popularnost aktualne brazilske vlade je pala za osam posto u lipnju, prvi put od 2011. kada je Dilma Rousseff preuzela predsjendičku dužnost. Ona je izjavila da su miroljubivi prosvjedi legitimni i da čine dio demokracije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter