Masovni prosvjedi u Belgiji protiv mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 100.000 ljudi defilira u četvrtak ulicama Bruxellesa, prosvjedujući protiv najavljenih mjera štednje nove belgijske vlade. Ove demonstracije su početak niza prosvjeda koji se očekuju u sljedećih nekoliko tjedana.

Riječ je o protuofenzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranka kranje ljevice protiv mjera koje je najavila vlada Charlesa Michela. Vladu čine tri flamanske desne stranke i Michelovi frankofoni liberali. Vlada, koja je dužnost preuzela prošli mjesec, najavila je mjere proračunskih ušteda od 11 milijardi eura u sljedećih pet godina.

Te mjere, među inim, uključuju prijedlog da se sljedeće godine preskoči indeksacija plaća i socijalnih davanja - u Belgiji je na snazi zakon kojim se automatski povećavaju plaće i socijalna davanja u visini inflacije, zatim produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina života od 2030. godine. Mjere štednje predviđene su u području kulture, znanstvenog istraživanja, javnih usluga.

Vlada kaže da je te mjere poduzela kako bi proračunski deficit održala u okvirima koje dopuštaju pravila EU-a te kako bi stvorila bolje uvjete za gospodarstvo nižim porezima radi povećanja konkurentnosti. Sindikati su najavili niz štrakova po belgijskim pokrajinama sljedećih tjedana, a kao kulminiacija najavljen je opći štrajk u cijeloj zemlji 15. prosinca. Ovo su najveće demonstracije u posljednjih nekoliko godina.

Demonstracije na razini cijele države protiv mjera štednje održane su u prosincu 2011. i u veljači prošle godine, kada se odazvalo između 50 i 80 tisuća ljudi. U jednom trenutku došlo je do okršaja između prosvjednika i policije. Policija je morala upotrijebiti suzavac i vodene topove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter