Masovni pomor rakova, riba i ptica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na plažu Thanet u engleskom Kentu more je izbacilo desetke tisuca uginulih rakova. Strucnjaci tvrde da je uzrok smrti prehladno more.

Ovo je treca godina zaredom da se na engleskim obalama pojavljuje velik broj uginulih rakova. Agencija za zaštitu okoliša provela je istragu te utvrdila da je glavni krivac iznimno niska temperatura mora.

A u SAD-u novi masovni pomor ribe, ovoga puta u saveznoj državi Maryland. Vlasti sumnjaju na naglu promjenu temperature vode, manje je vjerojatna mogucnost ekološka katastrofa.

Oko dva milijuna riba izbacenih na obalu Chesapeake Baya bit ce prepušteno plimi i divljim životinjama.

Jucer su, nakon Amerike, mrtve ptice pale s neba i u središnjoj Švedskoj. Oko stotinu vrana palo je na ulice gradica Falkopinga. Veterinari su blokirali podrucje i još ne znaju o cemu je rijec.

Podsjetimo, prije nekoliko dana na gradic Beebe u Arkanzasu palo je oko 5.000 uginulih ptica, uglavnom kosova. Vlasti su odmah ispitale zrak u kojem nije bilo otrova. Lokalni mediji nagadaju da je ptice na velikim visinama iznenadila tuca, udar groma ili novogodišnji vatromet iznad grada.

Istodobno je u rijeci Arkanzas uginulo sto tisuca riba. Znanstvenici zasad ne mogu povezati ni objasniti ta dva dogadaja.


Podijeli: Facebook Twiter