Masovna borba za Kaštel pretvorila Žlinju u vatreno bojište

Srednjovjekovni festival u Savičenti (D. MEMEDOVIĆ)
Srednjovjekovni festival u Savičenti (D. MEMEDOVIĆ)

Čak 200 vitezova i vojnika borilo se ovog vikenda u Svetvinčentu u noćnom napadu na Kaštel. Najmasovnija je to borba koju ovaj mali gradić ne pamti u tako skoroj prošlosti. Strijele i vatrene kugle letjele su na sve strane, a topovi su svojim gromoglasnim tutnjem rasplakali djecu. Srećom, napadu su odoljeli vitezi kaštela, međutim borba je završila velikim gubicima na jednoj i drugoj strani. Upravo je tako izgledao najatraktivniji dio večernjeg programa petog po redu Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu u subotu, festivala koji je u zadnja tri dana okupio čak 12 tisuća posjetitelja u potrazi za novim doživljajem - srednjovjekovljem. Svetvinčenat je kao stvoren za takvu manifestaciju zbog svog velebnog srednjovjekovnog kaštela i povijesti. Srednjovjekovni festival ne samo što je donio dašak nekog drugog vremena, već je konačno dao sadržaj povijesnom nasljeđu koje se napokon nakon godina i godina obnove privodi funkciji.

Sukob Savičentina i Bezjaka

Svoje vještine te povijesne prikaze, odnosno zanimljive, pa čak i duhovite predstave pokazalo je 16 povijesnih udruga iz Hrvatske, ali i Italije, Slovačke te Slovenije, a 200 kostimiranih sudionika učinilo je od Svetvinčenta pravu bajku. Osim noćnog napada i obrane kaštela kojim je završila subotnja večer, u tri se dana u Svetvinčentu moglo svašta vidjeti i doživjeti - počevši od samih viteških i konjičkih turnira, prikaza oružja, topova, zastavičara, spaljivanje vještice, raznih srednjovjekovnih igri, plesa, streličarskih i vatrenih showova, pravljenja frizura, učenja gađanja lukom i strijelom, ali i posebnih delicija.

Smijeha, ali i suza nije nedostajalo. Naime, domaća povijesna udruga Kaštel izmamila je smijeh domaćih priredivši u subotu zanimljivu predstavu na Placi gdje su se borili savičentinski i "bezački" vitezovi uz prigodne pošalice o međusobnim navikama i tradicijama, a sve je završilo odvlačenjem lokalne "štrige" u kaštel koja je kriva za sve nedaće ovih mjesta. Međutim, kada je započeo prikaz vatrenog oružja u Žlinji, prije svega topova, koji su razbudili i one najpospanije, gotovo da nije bilo djeteta koje nije pustilo suzu.

Dakle, na svakom se koraku stalno nešto događalo, bilo u Žlinji, prostoru podno drevnog kaštela Morosini-Grimani, u samom kaštelu ili na renesansnoj placi koja sa svih strana pruža pravu kulisu za ovakvu manifestaciju koja se u zadnjih šest godina razvila u jednu od najznačajnijih na Poluotoku.

- Zaista smo zadovoljni s posjećenošću festivala, a imali smo i jako puno turista. Posebno smo se trudili da im približimo informaciju o festivalu u suradnji s našom srednjovjekovnom udrugom Kaštel koja sudjeluje u organizaciji festivala. Možemo se pohvaliti i da ove godine imamo najviše sadržaja dosad koji se odvijaju u Kaštelu, na trgu i Žlinji, a vidimo puno nasmiješenih lica i dobre komentare. Trudit ćemo se da i iduće godine opravdamo dobar renome festivala, kazao je domaćin manifestacije, direktor Turističke zajednice Svetvinčenta Dean Pustijanac.

Istaknuo je da je ove godine novitet što je festival podijeljen tematski po danima. Prvi je posvećen djeci. Dakle, sva djeca koja su se htjela uključiti u obranu kaštela dobila su štit i mač u suradnji sa slovenskom udrugom Beli Volk i drugim udrugama. Subota je bio viteški dana posvećen viteškim dvobojima te najmasovnijem noćnom napadu na kaštel, dok je nedjelja bila posvećena legendama. Jučer se održao konjički turnir te je prikazano spaljivanje vještice, a prvi put inscenirano je i spaljivanje samog kaštela. Također, nove su udruge ove godine došle u Svetvinčenat – Ursus iz Slovačke, Dubrovački streličari te zastavičari iz Padove - Gruppo Musici Sbandieratore Figuranti di Saletto.

Mladi, ali najbolji festival

Domaća udruga Kaštel, koja domaće i turiste u kaštelu svojim viteškim borbama od ove godine zabavlja i svakog četvrtka tijekom ljeta, itekako je ponosna što nakon samo pet godina može biti domaćinom ovakvog značajnog festivala.

- Udruga je mlada kao i festival, te kao i svi članovi koji su u udruzi. Osnovani smo 2013. godine, a možemo se pohvaliti da smo s Redom Srebrnog Zmaja i Belim Volkom iz Slovenije lani u prosincu organizirali tečajeve mačevanja i tada smo pokrenuli odred viteštva. Zahvaljujući njima počeli smo s viteštvom i danas imamo šest obučenih vitezova, bubnjara i barjaktara i ono što dodatno obogaćuje našu udrugu je to što imamo mnoštvo srednjovjekovnih sprava za igru. Najpoznatiji je kmetski stol, a tu su i gondola, klade, potkove na koje se može zapisati ime, a pola članova udruge ima svoje štandove. Riječ je o OPG-ovcima s područja Savičente, kaže predsjednik te udruge Darvin Žufić. Istaknuo je da su već počeli i gostovati po drugim manifestacijama kao što su porečka Giostra i pićanski Legendfest. Već treću godinu zaredom Svetvinčenat pohode i članovi zagrebačke udruge Red Srebrnog Zmaja.

- Ovo je jedan od boljih festivala ovakvog tipa u Hrvatskoj, i to zbog atmosfere. Nije to najveći festival, ali ima srce i dušu. Udruge koje dolaze su dobre, najbolji je zajednički timski rad. Mi kao udruga brojimo 150 članova, a kroz ova tri dana oživjeli smo način života u kampu u 15. stoljeću. Imali smo i svoju predstavu koja je kombinacija plesa i borbene vještine sa štapovima. Također, kao i ostali sudjelovali smo u noćnoj bitci, kazao je predsjednik te udruge, odnosno Veliki meštar Rene James Putsche.

Pruski vitez lutalica

Inače, Putsche u svojim krugovima slovi za viteza lutalicu, rođenog u zapadnim zemljama daleke Pruske koji je po zapovjedi vojvode Njemačkog viteškog reda poslan u hrvatske zemlje da bi organizirao obranu od Osmanlija u gornjoslavonskoj krajini. Viđen je kako predvodi plaćeničke trupe u obrani Gradeca od nasilnih kaptolskih pristaša, a u Istru je došao u potragu za novim pustolovinama.

Talijanska Compagnia d'Arme Malleus iz Palmanove priredila je viteški turnir u Žlinji, odnosno viteške duele koji su bili karakteristični za period od kraja 14. do početka 16. stoljeća te je sudjelovala u showu vatrenim oružjem po kojem su i poznati.

- Ovo nam je treća godina da dolazimo u Svetvinčenat i to je zasad jedini srednjovjekovni festival na koji dolazimo u Hrvatskoj. Za nas je bilo jako važno sudjelovati budući da Svetvinčenat ima venecijanski kaštel, a mi predstavljamo venecijanski povijesni period kasnog 14. stoljeća. Ovaj je festival jako vitalan i lijepo je vidjeti da je u zadnje tri godine narastao, kako programom i publikom i nadamo se da će i dalje rasti. Također, drago nam je što možemo uspostaviti kontakt sa svima koji dolaze posjetiti kaštel, ali i naš tabor u Žlinji. Ujedno ova je dobra prilika za upoznavanje ostalih udruga s kojima razmjenjujemo iskustva i poznanstva kako bismo svi zajedno publici osigurali spektakl, kazao je Tommaso Tognon koji je sa svojim članovima savičentinskoj publici pokazivao u tri dana i kako funkcionira njihov tabor gdje su mogli čuti kako se nekad živjelo, borilo i radilo. (Barbara BAN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter