Masnoće koje nam trebaju


Izbjegavanje masnoća postalo je opsesija nekih zagovornika zdravog života, no nisu sve masnoće nezdrave, neke su nam zapravo neophodne. Evo pet zdravih vrsta masnoća, koje su nam potrebne za funkcioniranje organizma.

Kokosovo ulje sadrži važnu masnu kiselinu koja se nalazi i u majčinom mlijeku i ima jako antivirusno djelovanje. Odlično je i za tiroidnu žlijezdu i ne diže razinu kolesterola kada se konzumira u prehrani bogatoj esencijalnim masnim kiselinama. Ovo ulje ima i antigljivična svojstva, pa je dobro i za sve koji pate od zaraze kandidom.

Riblje ulje sadrži omega-3 esencijalne masne kiseline koje su prema  Američkoj udruzi za srce (American Heart Association), u kliničkim istraživanjima potvrđeno pokazala djelotvornost u smanjenju rizika od srčanih bolesti.  Riblje ulje je poznato i kao antidepresiv te po svom antiupalnom djelovanju. Ono štiti od Alzheimerove bolesti i od ADHD-a.

Ulje konoplje sadrži pun spektar aminokiselina, a osim toga je potpuno balansiran izvor esencijalnih masnih kiselina, pa je konoplja jedna od rijetkih biljaka koje su kompletan izvor proteina. Sadrži optimalan udio omega-3 i omega-6 kiselina, neophodnih za zdrav imuni sustav, za zdravu kožu, kosu i nokte. Također prevenira srčane bolesti, visoki krvni tlak, visoku razinu kolesterola, rak, artritis i mnoge druge bolesti. Ne treba zaboraviti ni da je važna za razvoj i funkciju mozga i živčanog sustava i za proizvodnju zdravih staničnih membrana.

Samo jedan avokado sadrži do 22 grama zdrave masnoće i 20 esencijalnih nutrijenata uključujući vlakna, kalij, vitamin E, B i folnu kiselinu. Avokado zahvaljujući svojoj debeloj koži upija neznatne količine pesticida, pa je i s te strane jedno od najsigurnijeg voća. Među ostalim prednostima, treba istaknuti i njegova antiupalna svojstva te svojstvo da ograničava i uništava stanice raka u usnoj šupljini.

Samo četvrt šalice oraha dnevno osigurat će vam do 95 posto preporučene doze omega-3 masnoće. Poznat je doprinos ulja oraha kod prevencije kardiovaskularnih i tumorskih bolesti, kod upalnih stanja i održavanja zdravlja mozga. (J. SEDLAK)


Podijeli: Facebook Twiter