Masne mrlje u rovinjskoj luci trebale bi postati prošlost

Masne mrlje u rovinjskoj luci (Arhiva)
Masne mrlje u rovinjskoj luci (Arhiva)

Rovinjski ribari opetovano su nas upozorili da su im mreže začepljene i umašćene ribljim uljem koje je gotovo pa nemoguće ukloniti, a tvrde da se ulje ispušta iz tvornice za preradu ribe Mirna. Objašnjenje smo potražili u jednoj od najstarijih riboprerađivačkih tvornica.

Šute kao ribe

No, i ovog puta bezuspješno jer u Mirni, tradicionalno  kada su novinari u pitanju svi šute kao ribe.

Podsjećam da se višekratno pisalo o problematici ispuštanja ribljeg ulja koje pluta površinom mora i u samom priobalju stvara velike bijele nakupine, nalik starim i neugodno vonjajućim krpama. Osim fotografija Glasa Istre objavljene su i brojne  fotografije domaćih i stranih autora koji su ih postavljali na turističke i ine stranice s porukom "pozdrav iz Rovinja".  

S pitanjem o toj problematici  obratili smo se i  rovinjskoj Odvodnji na čijem je čelu direktor Marko Paliaga. Od njega doznajemo da su pregovori s Mirnom na iznalaženju sporazumnog rješenja u tijeku.

-Pregovori s Mirnom se vode i tiču se isključivo sporazuma oko nabavke, odnosno iskorištavanja pročistača, kaže Paliaga koji vjeruje da će do rješenja doći.

To znači da bi Odvodnja kupila i ugradila pročistača, a njegovo korištenje od strane tvornice i naplatila. Tvornica Mirna danas nema pročistača. Na tragu optimističkog raspoloženja direktora Odvodnje doznajemo da bi novi pročistač u pogonu mogao biti u veljači slijedeće godine. Novi pročistač, u tom bi smislu već za sezonu 2018. godine značio čisto more, a za tvornicu koja upravo ove godine slavi 140. godina riboprerađivačke industrije u Rovinju, ne samo skrb o djelatnima, već i o zaštiti prirode i ekologije.

Bez kanalizacije

Upravo, činjenica da takva tvornica u 21. stoljeću nema priključak na kanalizacijski sustav koji ima i moderan pročistač, u najmanju ruku zbunjuje. No, uzevši u obzir da je kanalizacijski sustav na tom području Rovinja stigao 2003. godine, i da se legalno od tada do danas Mirna mogla "švercati", sve se slaže i polako dolazi na svoje mjesto u zakonskim rokovima. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter