Masna i slatka hrana kao antidepresiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrana s visokim udjelom masti ili šecera može imati isti efekt na kemiju mozga kao i antidepresivi. Nova spoznaja daje znanstvenu potporu raširenoj pojavi traženja utjehe putem slasnih zalogaja, rekli su znanstvenici iz Australije.

U kontrolnoj skupini štakora koji su u ranoj fazi života prošli traumu i kasnije zbog toga pokazali znakove depresivnog i tjeskobnog ponašanja oni koji su hranjeni slatkom i masnom hranom poput kolaca ili pita na koncu su znacajno smanjili razinu stresa.

"Životinje koje su nakon stresnog perioda jele kaloricnu ukusnu hranu nisu više djelovale tjeskobno," rekla je dr. Margaret Morris.



Dr. Morris i njen tim sa Sveucilišta New South Wales izazvali su traumu kod štakora odvojivši ih na duži period od njihove majke. Jednoj grupi su naknadno davali brzu ukusnu hranu, a drugoj zdraviju hranu. Zatim su ih testirali na stres. Znanstvenici su zapazili djelovanje slicno antidepresivima kod traumatiziranih štakora koji su jeli hranu bogatu šecerima i mastima.

Australski znanstvenici ipak upozoravaju da njihovo istraživanje ne bi trebalo navesti tužne da navale na brzu hranu jer je pretilost izuzetno ozbiljan zdravstveni problem koji sam po sebi može uzrokovati dodatne emocionalne probleme.


Podijeli: Facebook Twiter