Masna hrana ublažava tugu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski su znanstvenici zakljucili da masna hrana ne samo da pruža užitak našem želucu nego i da nam može pomoci da se psihicki bolje osjecamo.

Uz pomoc magnetne rezonancije znanstvenici su pratili kakav je utjecaj na mozak masnih kiselina koje su izravno uvedene u želudac sudionika studije. Nakon toga izlagali su ih tužnim iskustvima i pratili njihove reakcije. Osjecaj tuge je nestao, napisao je koautor studije, psihijatar Lukas Van Oudenhove sa Sveucilišta u Leuvenu u clanku strucnog casopisa Journal of Clinical Research.

"Cini se da nas konzumiranje masne hrane cini manje podložnima tužnim emocijama, cak i kad ne znamo da jedemo masno", rekao je Van Oudenhove. Ta otkrica mogu pomoci u razumijevanju pretilosti, depresije i poremecaja prehrane. Daju naslutiti da želudac ima svoj mozak i svoje razloge.


Podijeli: Facebook Twiter