Ekstradjevicansko maslinovo ulje Vergal novigradske turisticke tvrtke Laguna Novigrad osvojilo je šampionski naslov za sortu leccino na ovogodišnjem Festivalu zlate oljcne vejice u Portorožu, medunarodnoj manifestaciji posvecenoj maslinovom ulju.
Drugo je to priznanje za taj novi Lagunin brand koji je na 16. medunarodnoj manifestaciji o maslini i kvaliteti maslinovog ulja krajem prošle godine u Taru ovjencan zlatnom medaljom za kvalitetu.
Novigradski hotelijer posljednjih devet godina u okolici svojih hotela i kampova uz more uzgaja masline sorti frantoio i leccino. Sadnju i proizvodnju maslinovog ulja pokrenuo je "kao komplementarnu ponudu svoje hotelijerske i kamperske djelatnosti koja se zadnjih godina sve više okrece konceptu aktivnog odmora, zdravlja i sportske rekreacije".
Trenutno godišnje proizvodimo oko 3.500 litara ulja koje koristimo u našim restoranima, a bolje od brošure ili prezentacije na poslovnog partnera ostavlja dojam kad mu poklonite vlastito maslinovo ulje koje nastaje nedaleko od vašeg hotela.
Održivi razvoj i zdrava hrana sve više su teme suvremene turisticke industrije, a Novigrad i Istra svojom specificnom ponudom ulaze u sam vrh ovih trendova, izjavila je direktorica Lagune Novigrad Zrinka Bokulic.
Ime Vergal dolazi od naziva starog izvora - potoka za koji Novigradani dobro znaju da se nekoc ulijevao u ovdašnju marinu i opskrbljivao pitkom vodom generacije lokalnih stanovnika.