Maslinovo ulje kao lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod motom "Kad prodeš pored masline ti joj se pokloni", iz grožnjanske Deklaracije o maslinovom ulju iz 2003. godine, održana je Sedma konferencija o maslinovom ulju i zdravlju. Ovogodišnji susret znanstvenika i novinara koji prate zdravstvo i zaštitu okoliša, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Opcine Grožnjan, bio je posvecen upalnim bolestima i blagotvornom djelovanju maslinovog ulja, kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koju su predavaci i na ovom skupu potencirali kao jedno od važnih životnih opredjeljenja.

O povezanosti masnoca i upalnih procesa, odnosno o protuupalnom djelovanju maslinovog ulja na biokemijske procese u stanicama govorila je dr. sc. Anka Doric s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Antioksidansi kojih ima u maslinovom ulju, rekla je Doric, zaustavljaju reakciju i širenje opasnih slobodnih radikala. Navela je istraživanja koja potvrduju vrijednosti ekstrakta maslinovog lista, u kojemu ima stotinu aktivnih spojeva i mnogo više antioksidativnih funkcija nego što se mislilo.

Potvrdu da mediteranska dijeta ima ucinke na temeljna zbivanja pri upalnim procesima iznio je i prof. dr. Željko Krznaric (KBC Zagreb) govoreci o upalnim bolestima crijeva, koji je pritom istaknuo porast broja oboljelih od Crohnove bolesti. Napuštanje tradicionalne mediteranske prehrane može se povezati s upalnim i crijevnim bolestima, rekao je on. Dodao je da u klinickoj medicini ima mjesta za maslinovo ulje i istaknuo važnost prevencije.

Da mediteranska prehrana s maslinovim uljem dovodi do smanjenja bolesti i poboljšanja funkcionalnih sposobnosti organizma potvrdio je u svom izlaganju i doc. dr. Srdan Novak s rijeckog Medicinskog fakulteta, govoreci o reumatoidnom artritisu od kojega obolijeva visokih jedan posto populacije. Gorka tvar u maslinama, ali i u drugim supstancama, djeluje protuupalno i preventivno. Novak navodi da maslinovo ulje dokazano prevenira nastanak kronicnih upalnih bolesti.

Preventivno djelovanje maslinovog ulja u poticanju vlastitih obrambenih mehanizama u organizmu naglasila je doc. dr. Sanja Popovic Grle iz zagrebacke Klinike za plucne bolesti "Jordanovac", narocito pritom isticuci kronicnu opstruktivnu plucnu bolest, cestu i tešku, ali prilicno podcijenjenu, od koje boluje oko 600 milijuna ljudi u svijetu, više nego od dijabetesa. Kronicna opstruktivna plucna bolest zatajenje je plucnih funkcija, i uz depresiju je jedina bolest u kojoj se broj oboljelih povecava. Najcešci uzrok je pušenje.

Na skupu se raspravljalo i o ekološkom uzgoju maslina i dobivanju maslinovog ulja. Duilio Belic je prezentirao sortna maslinova ulja, dok je sljubljivanje tih ulja i nekih namirnica predstavio kuhar iz Lovrana Marijo Cepek.


Podijeli: Facebook Twiter