Maslinovo ulje izložilo 11 barbanskih maslinara

Smotra maslinovog ulja u Barbanu
Smotra maslinovog ulja u Barbanu

U petak navečer, u staroj školi, održana je četvrta smotra maslinovih ulja Općine Barban koju je svečano otvorio barbanski načelnik Denis Kontošić.

Na ovogodišnjoj barbanskoj smotri predstavilo se jedanaest  domaćih proizvođača maslinovog ulja - Anri Bulić, Edi Camlić, Nenad Filipović, Albino Rojnić, Josip Koroman, Anton Zustović, Rikardo Ciceran, Milenko Mirković, Vinko Ciceran, Milena Šugar i Nenad Duras.

Osim kušanja maslinovih ulja brojni su posjetitelji mogli razgledati i uporabne predmete i suvenire od maslinovog drva koje su izložili Toni Pavlić, Boris Krelja i Darko Vitasović, dok je žminjska slikarica Suzana Linč izložila slike na kojima su prevladavali motivi ove biljke.

Nakon otvorenja smotre predavanje o "Određivanju rokova berbe maslina" održao je agronom i voditelj stručne službe Agroturista Franko Raguž. Njegovo je predavanje sa zanimanjem pratio velik broj posjetitelja, koji su nakon predavanja za Raguža imali brojna pitanja vezana za uzgoj maslina, postupanje s maslinovim uljem i slično.

Raguž, koji je kušao sva predstavljena ulja, naveo kako mu je jako drago što su sva ulja, spravljena od mješavine domaćih i udomaćenih sorti maslina, bez mana što znači da barbanski maslinari dobro vode računa o rokovima berbe, o preradi, ali i skladištenju maslinova ulja. Da je ovogodišnja berba i na barbanštini bila jako loša, kao uostalom i u cijeloj Istri, vidljivo je i po tome što je na smotru došlo manje maslinara nego prijašnjih godina. No, to nije utjecalo na kvalitetu ulja, naveo je Raguž.

Organizatori  smotre su Turistička zajednica Općine Barban i Poljoprivredna udruga Agronova, a pokrovitelj Općina Barban. (Napisala i snimila B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter