Osobe koje prehranom unose obilje oleinske kiseline imaju manju vjerojatnost da ce oboljeti od ulceroznog kolitisa, tvrdi nova studija.
Oleinska kiselina je masna kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju, ulju od kikirikija i koštica grožda, ali i u maslacu i margarinu.
Opsežna studija britanskih znanstvenika je obuhvatila više od 25.000 ispitanika u dobi od 40 do 65 godina. Rezultati istraživanja ukazuju kako osobe s najvišim unosom oleinske kiseline imaju 90% niži rizik od razvitka ulceroznog kolitisa.
Dvije do tri cajne žlicice maslinovog ulja dnevno ima protektivni ucinak na zdravlje, tvrde autori. Oleinska kiselina blokira tvari u crijevima koje izazivaju tip upalnog procesa koji se javlja kod ove bolesti.
Ulcerozni kolitis je upalna bolest sluznice debelog crijeva, a karakterizira ju bol u trbušnoj šupljini, proljev i gubitak tjelesne mase.