Maslinova muha posljednjih dana kao da je eksplodirala

Silvano Tanger štiti ulike od maslinove muhe (Neven LAZAREVIĆ)
Silvano Tanger štiti ulike od maslinove muhe (Neven LAZAREVIĆ)

Posljednjih pet, šest dana let maslinove muhe je "eksplodirao". Znamo da može biti sada aktivna i ne bi nas trebalo iznenaditi, ali ipak ovo nismo očekivali. Kako špricam tako se s maslina dižu rojevi muha. Bježe jer koristim direktni pesticid koji ih uništava odmah, priča nam Silvano Tanger, maslinar iz Medulina kojeg smo zatekli dok tretira svoj nasad uz medulinsku cestu nastojeći ga zaštiti od tog najopasnijeg i najčešćeg štetnika s kojim maslinari iz godine u godinu biju boj tijekom ljeta i pred berbu. Kakvo god sredstvo koristili, upozorava Tanger, karenca mora biti kratka s obzirom da berba kreće već za 15-ak dana.

Zatrovani mamci

- Vidio sam ubode muhe pa sam odlučio reagirati prije berbe. Kako je koji plod uboden, tako padne na tlo za tri, četiri dana. Računam da ću izgubiti između 10 i 15 posto uroda, kaže Tanger koji je pak, izuzev napada mušice, zadovoljan sezonom s obzirom da su ulike u posljednje vrijeme dobile i dosta vlage, a ni sunca im nije nedostajalo.

Da je populacija maslinine muhe vrlo visok upozorava i diplomirana inženjerka agronomije Marina Kocijančić iz Poljoprivredne savjetodavne službe. Uputila nas je na obavijest koje je objavila na internetskoj stranici Savjetodavne službe, kojom maslinare, koji nisu tretirali nasade do sada, a imaju pet posto zaraženih plodova, upućuje da nastave s preventivnim mjerama zaštite. U to spada i metoda zatrovanih mamaca, tj. tretiranja krošnje.

"U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait (karenca 14 dana). Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu one koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše", piše Kocijančić.

Ukoliko je zaraženo više, odnosno između 10 i 15 posto plodova, tada je opravdano korištenje kurativne metode, odnosno tretiranje cijele krošnje.

"Dozvoljeni pripravci su na bazi: deltametrina (Decis 2,5 : Decis 100 EC - karenca 7 dana ), te na bazi fosmeta (Imidan 50 WG - karenca 21 dan). Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB)", piše Kocijančić.

Prema našim saznanjima, napad muhe u ovom djelu Istre posebno je intenzivan i opasan na krajnjem jugu Poluotoka i istočnoj obali, dakle medulinskom i ližnjanskom području. Moguće je, upozorili su nas neki maslinari, da je let tamo jači s obzirom da su na širem vodnjanskom području i prema zapadnoj obali maslinari vjerojatno reagirali ranije i prije počeli štititi nasade od ovog nametnika.

Vodnjanci spremni

Livio Cossara iz Vodnjana kaže da su mnogi na Vodnjanštini posljednji let maslinove muhe dočekali već dobro pripremljeni.

- Muhe ima puno, ali ja sam se zaštitio na vrijeme. Sve sam spasio zahvaljujući udruzi Agroturist, koja je redovno pratila muhu i obavještavala svoje članove, a informacije su se usmeno širile i do onih koji nisu članovi. Tako da su mnogi stigli reagirati na vrijeme, a tko nije imat će velikih problema jer je let zaista bio velik, kaže Cossara čiji se maslinici nalaze na Salveli.

Na Vodnjanštini će u berbu prvog vikenda u listopadu. Cossara je ove sezone zadovoljan s talijanskim sortama, ali ne i s bužom s obzirom da je vegetacijsko razdoblje dočekala s puno otpalog lišća zbog ranije infekcije paunovim okom. Berbu u tom vremenu planira i Tanger i to, kaže, prvo u maslinicima koji su dobro osunčani. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter