Maslinin moljac voli bužu i istarsku bjelicu

Maslinin svrdlaš na cvjetnoj resi
Maslinin svrdlaš na cvjetnoj resi

Plod maslina veličine između četiri i pet milimetara pogodan je za odlaganje jaja maslininog moljca, a u idućih nekoliko dana očekuje se izlazak gusjenice iz jaja koja se direktno ubušuje u plod. Stoga dipl. ing. agr Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljica stručne službe vodnjanske udruge Agroturist, upozorava da treba pratiti i po potrebi reagirati na stanje u maslinicima.

Pregled plodova

- Buža i istarska bjelica te ostale sorte krupnijeg ploda više privlače moljca da na njih odloži jaja te tim sortama obratite posebnu pažnju. Štete će se vidjeti opadanjem plodova tek krajem kolovoza, upozorava Hlevnjak Pastrovicchio s internetske stranice Grada Vodnjana. Agroturist je let druge generacije maslininog moljca, koji je u opadanju, pratio u Gajani, Brostoladama, Marani, Salveli i kod osnovne škole u Vodnjanu. Uzorak od sto plodića maslinari mogu donijeti na pregled u udrugu, a postotak plodova na kojima su odložena jaja naznačuje opasnost zaraze i značajan je u odluci o potrebi tretiranja.

Za tu svrhu u ekološkim i ostalim maslinicima mogu se koristiti preparati na bazi Bacillus thurigiensis (Biobit WP, Baturad WP) slabijeg djelovanja na ovu generaciju ili sistemičan preparat na bazi azadirectina (Neemazal T/S) značajno boljeg djelovanja na ovu generaciju. Za ostale maslinike, piše Hlevnjak Pastrovicchio, koriste se preparati na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili preparati na bazi deltametrina (Decis 2,5 EC), preparat na bazi fosmeta (Imidan 50 WG) za koji treba koristiti tisuću litara vode na hektar.

- I dalje pregledavajte maslinike radi maslininog svrdlaša. Trenutno nemamo informacije o značajnoj pojavi, ali pred nama je najopasnije razdoblje za iznenadnu pojavu. Preporučamo otresanje grana kečerom u jutarnjim satima svakih tri do četiri dana, upozorava voditeljica stručne službe Agroturista i poziva poljoprivrednike na dogovor za pregled maslinika.

S obzirom da su u proteklom proljetnom razdoblju i prošle jeseni bili dobri uvjeti za razvoj paunovog oka, treba voditi računa i o ovoj bolesti.

Uzorci listova

- Iako ste obavili zaštite bakrenim sredstvima i sada bi bilo dobro pregledati stanje nevidljive, odnosno latentne zaraze. Možete donijeti uzorak od 200 listova s donjih grana, po deset listova s jednog stabla, te ćemo obaviti pregled metodom brze dijagnoze natrijevom lužinom i odmah vidjeti postotak zaraze koju još možemo zaustaviti. Pogotovo je važno pregledati bužu i istarsku bjelicu kao najosjetljivije sorte. U slučaju zaraze možete se javiti za savjet, a u ovoj fenofazi preporuča se folijarno gnojivo s većim udjelom bakra kao na primjer Fitomil L-60, piše Hlevnjak Pastrovicchio i podsjeća da ekološki proizvođači trebaju zatražiti dozvolu svog kontrolnog tijela. Naravno, treba koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) prema uputama proizvođača i popuniti evidencijsku listu o uporabi. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter