Masline podbacile zbog žege i bolesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak dana ranije nego je uobicajeno, berba ranih sorti maslina vec je u punom jeku, a sve uljare u Istri rade još od pocetka listopada.

Kao što se vidjelo i prije berbe, maslinari južne Istre nisu zadovoljni ovogodišnjim urodom. Plodova je upola manje od ocekivanog iz poznatih razloga - žege, suše i maslinovog svrdlaša. Posljednjih desetak dana i maslinina muha uzela je svoj danak, posebno na jugu Istre.

- Iako je po stablu manje uroda, randmani su vrlo visoki za ranu berbu i krecu se od 10 do 17 posto. No, ono što zabrinjava, visoke su slobodne masne kiseline koje se vec sada na pocetku berbe krecu od 0,3 do 0,6 posto, doznajemo od Borisa Petrovica iz vodnjanske uljare Agroprodukta.

Lani su na pocetku berbe bile tek 0,01 posto, a podsjetimo da klasa ekstradjevicanskog ulja ne smije imati više od 0,8 posto kiselina. Zbog suše i rane zriobe ovogodišnjem ce ulju nedostajati svježine i arome.

- Po onome što dobivamo u uljari vidim da je na jugu Istre zaraza maslininom muhom napredovala, veli Petrovic i dodaje da je masline trebalo redovitije tretirati protiv ovog štetnika.



Urod u maslinicima Agroprodukta u Barbarigi manji je za 25 posto pa, umjesto 20, uberu oko 15 kilograma maslina po stablu, doznajemo od glavnog agronoma Edija Družetica. Strojno i rucno beru vec sedam dana, i to sortu lecino koja cini gotovo polovicu nasada od ukupno 30 hektara maslinika. Plodovi su sitni, ali je randman oko 14 posto, uz kiseline od 0,3 do 0,4 posto.

Mladen Cukon iz Medulina, kojeg smo sreli u vodnjanskoj uljari, veli da je pobrao 50 posto manje maslina nego lani. No, randman je dosta visok - 14 posto. Sa stotinjak stabala maslina on je jedan od malih proizvodaca ulja, kakvih zapravo ima najviše.

Maslinici porecke Agrolagune rodili su neznatno manje nego lani i puno su bolje prošli on onih na jugu Poluotoka.

Kako doznajemo od tehnickog direktora Bruna Legovica, dio nasada se navodnjava pa tamo sušu nisu niti osjetili. Na 220 hektara maslinika ocekuju da ce pobrati 85 vagona ploda, odnosno na koncu ce dobiti oko 10 vagona ulja.

Dosadašnja prerada rezultirala je prosjecnim randmanom od 12 do 12,5 posto, a veci se postotak ulja ocekuje kod kasnijih berbi. Domace sorte brat ce tek za 20-ak do mjesec dana jer vrijeme berbe ovisi o sorti maslina i mikrolokaciji.

Na sjeveru Istre posve druga prica. Bruno Flego iz Zamaska izuzetno je zadovoljan urodom. Ocekuje oko 25 posto više ulja nego lani, odnosno od 2.200 do 2.500 litara vrhunskog ulja.

Upravo su završili s berbom sorte lecino i ascolana. Prinos po stablu bio je 10 do 15 posto veci, a randmani od 25 do 30 posto veci, i iznose od 12 do 13 posto. "Ulje je gorce i pikantnije nego inace, možda i malo robusnije", veli ovaj poznati proizvodac vrhunskog ulja.

Sjeverna Istra nije puno trpjela sušu, veli, u dva je navrata ljeti palo 40 do 50 litara kiše po metru. No, on ima navodnjavanje za mlade nasade, što preporuca svakom tko ima mogucnosti jer se vraca dvostruko. (Jasna ORLIC, snimio D. MEMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter